Sjöfartsverket letar ny helikopterbas

Har du en flygplats som är godkänd av Transportstyrelsen, befinner dig i södra Sverige och nära havet? Då kan Sjöfartsverket vara intresserade av att starta verksamhet hos dig. Detta då verket nu letar efter en permanent bas för räddningshelikopterverksamheten i södra Sverige.

Efter att Sjöfartsverket tvingades lämna Ronnebys flygplats under 2018 efter problem med miljötillstånden på flygplats. Tillfällig bas blev då Kristianstad Österlen Airport där Sjöfartsverket i dagsläget har en Agusta AW139-helikopter baserad. Nu vill dock Sjöfartsverket hitta en permanent bas och undersöker marknaden för detta.

Sjöfartsverkets plan är att under 2019 besluta om en permanent helikopterbasering med ett hyresavtal på 20 år och som förberedelse inför upphandlingen av hyreskontraktet har Sjöfartsverket skickat ut en RFI, Request For Information. RFI:n är en sondering av marknaden och möjligheterna för placering av en permanent helikopterbas i södra Sverige.

”Vi behöver vara baserade i södra Sverige, med relativ närhet till kusten. Nu ställer vi frågan: finns det någon aktör som kan tillhandahålla en helikopterbas utifrån ett antal kriterier? Detta är en sondering av hur utbudet på marknaden ser ut”, säger Mattias Hyllert.

Kriterierna innebär bland annat att den framtida basen ska vara godkänd som flygplats av Transportstyrelsen och att det ska finnas infrastruktur i form av navigationshjälpmedel, flygledning och fälthållning. För den framtida basen ska det också finnas miljötillstånd som medger flygverksamhet med räddningshelikopter dygnet runt, årets alla dagar, för insats och övning. Det geografiska området sträcker sig från Karlskrona till Simrishamn. Även aktörer utanför detta område kommer att kunna anmäla intresse, även om man i nuläget inte uppfyller kriterierna.

Det nya miljötillståndet på Ronnebys flygplats som tvingade Sjöfartsverket att lämna Ronneby innebar begränsningar i tillgängliga flygtider, vilket skulle ha lett till att övningar på kvällar, nätter och helger inte hade varit möjliga att genomföra med Ronneby som fortsatt baseringsort. Liknande inskärningar i verksamheten är alltså Sjöfartsverket inte intresserade av när man nu letar efter en ny bas för sin räddningsverksamhet i södra Sverige.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet, Göteborg-Säve, Kristianstad, Visby, Norrtälje samt Umeå och är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet med uppdrag både över land och vatten.

(Foto: Sjöfartsverket)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.