Dyster april för SAS

Pilotstrejken som drabbade SAS under april månad gjorde stor inverkan på månadens resultat för bolaget. Dock hade april fram till och med strejken visat på en god utveckling.

När SAS summerar april månad år 2019 är det med dyster ton. Detta av pilotstrejken som varade i nästan en vecka och som drabbade bolagets intäkter och passagerarsiffror hårt under månaden. Under pilotstrejkens fem första dagar ställdes över 2 800 flygningar in och nästan 270 000 kunder drabbades, vilket resulterade i svaga trafiktal under april månad.

Innan strejken bröt ut, visade trafiktalen för april dock på en god utveckling jämfört med föregående år. Konflikten ledde dock till en minskning av kapacitet och antal passagerare i reguljärtrafik med 14,9 respektive 14,5 procent.

En högre kabinfaktor på de flygningar som inte påverkades av konflikten medförde en ökning av den valutajusterade enhetsintäkten med 8,6 procent. En ljuspunkt i april var däremot SAS chartertrafik där antalet passagerare ökade med 40 procent under månaden jämfört med samma period föregående år.

”Jag beklagar verkligen att våra kunder drabbades av pilotstrejken och inte kunde resa som planerat. Nu när strejken är över, kommer vi att göra vårt yttersta för att återuppbygga förtroendet hos våra kunder. När vi närmar oss sommarsäsongen ser vi fram emot att välkomna resenärerna ombord på våra flygningar till befintliga och nya destinationer”, säger Rickard Gustafson, VD för SAS.

Kostnaden för pilotstrejken uppger Travel News har varit 20 miljoner kronor per dag för SAS och bolaget själva har tidigare sagt att man ska redovisa kostnaden för strejken i slutet av maj.

(Foto: Stein Olsen)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.