Qatar Airways flyger över Syrien – men EASA är skeptiska

Qatar Airways har sedan år 2017 lidit hårt av de luftrumsbegränsningar som grannländerna runt Qatar infört. Men med ett nytt tillstånd att flyga över Syrien innebär det kraftiga förbättringar för flygbolaget. Samtidigt varnar EASA för att flyga över det krigshärjade Syrien.

Efter åtta långa år har Syrien återigen öppnat upp sitt luftrum för Qatar Airways. Efter att inbördeskriget i landet startade år 2011 har flygbolag slutat att flyga över landet vilket inneburit längre flygvägar och en större bränslekonsumtion för flygbolagen. I kombination med de restriktioner som grannländer till Qatar infört mot Qatar Airways har detta varit ödestigert för det finansiella resultatet för flygbolaget. Nu har Syrien dock åter öppnat upp sitt luftrum för Qatar Airways som genast börjat spara bränsle och flygtid.

Ett exempel på detta är Qatar Airways flygningar till Cypern. Innan man fick tillåtelse att flyga över Syrien var flygtiden ungefär tre timmar och 45 minuter, men när bolaget nu flyger över Syrien har flygtiden gått ner till cirka tre timmar. Qatar Airways fick sitt nya tillstånd från de syriska flygmyndigheterna efter ett möte med Iran där Qatar fört med sin förfrågan om att åter flyga över Syrien.

För Qatar Airways del innebär det nya överflygningstillståndet en välbehövlig lucka då Förenade Arabemiraten, Bahrain, Egypten och flera andra arabländer förbjöd Qatar Airways att flyga till och från samt i ländernas luftrum. Detta som en sanktion då Qatar stöttat illegala terroristgrupper.

Men det är inte frid och fröjd med att flyga över Syrien. I alla fall inte enligt den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA som så sent som den 17 april utfärdade en ny varning som sträcker sig till den 25 oktober 2019 om att flyga över det krigshärjade landet. Detta på grund av de terroristorganister som finns i landet i kombination med tillgängliga vapen som kan användas mot flygplan, likt Malaysia Airlines flygning MH17.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.