Boeing upptäckte mjukvarufel på MAX-flygplanen år 2017 – utan chefernas vetskap

Efter att leveranserna av Boeings 737 MAX flygplan börjat år 2017 upptäckte Boeing att det fanns mjukvaruproblem med flygplanets AOA-system. Flygplanstillverkarens chefer fick däremot inget veta förrän efter Lion Air-kraschen i oktober förra året.

När Boeings sensate version av 737-flygplanet, MAX, började att levereras under 2017 upptäckte flygplanstillverkaren efter ett antal månader att det fanns problem med mjukvaran och MCAS som förhindrade att AOA-sensorns ”disagree alert” fungerade om flygbolagen valt att inte inkludera den frivilliga AOA-indikatorn.

Anledningen till att indikatorn inte inkluderades i standardutförandet berodde enligt Boeing på att man ville behålla likheten i cockpitlayouten från B737 NG-flygplanen. Både Lion Air och Ethiopian Airlines som är de flygbolag som råkat ut för olyckor med MAX-flygplanen valde att inte inkludera den extra AOA-indikatorn i sina flygplan.

Efter att felet med mjukvaran upptäckts gick Boeing ut med kompletterande information till piloter som flög MAX-flygplanen men ansåg att AOA-indikatorn inte behövdes för en säker drift av flygplanet.

Boeings ledning och chefer var däremot inte medvetna om de fel som upptäckts med MAX-flygplanen. Först efter att ett MAX-flygplan från Lion Air kraschade den 29 oktober år 2018 fick ledningen kännedom om de fel med mjukvaran som upptäckts.

Boeing har alltså känt till de problem som funnits med MAX-flygplanens mjukvara men ansett att det inte skulle ha påverkat de säkerhetsmässiga aspekterna, vilket det senare visat sig att det gjort trots allt. Samtliga Boeing 737 MAX-flygplan står i dag på marken belagda med flygförbud i väntan på att Boeing ska få flygplanet certifierat för passagerarflygningar igen.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.