Nordkorea på jakt efter nya flygplan

Nordkorea vill köpa nya flygplan sitt flygbolag Air Koryo och hoppas göra detta hos Ryssland. Nya flygplan skulle kunna se Air Koryo på en rad nya destinationer, men frågan är om Nordkorea tillåts köpa flygplan på grund av de hårda sanktionerna mot landet.

Efter ett antal dagars möten och diskussioner mellan Nordkorea och Ryssland har det sipprat ut uppgifter om att Nordkorea vill köpa nya flygplan till sitt nationella flygbolag Air Koryo. Nordkorea är särskilt intresserad av att köpa flygplan från ryska flygplanstillverkare för att kunna föryngra sin närmast historiska flygplansflotta.

Även Ryssland ställer sig föga förvånande positiva till en flygplansaffär mellan länderna. En talesperson för den ryska staten säger att man vill se säkrare och nya flygplan på den linje som flygs mellan Nordkoreas huvudstad Pyongyang och ryska Vladivostok och vill därför kunna genomföra en affär mellan länderna.

Det finns dock ett rejält hinder för Nordkorea att ta sig över innan det kan bli aktuellt med köp av nya flygplan. Detta då landet har hårda sanktioner mot sig från FN vilket gör det omöjligt att köpa nya flygplan just nu. Det återstår dock att se om Nordkorea kan ta sig runt sanktionerna vid köp av nya flygplan.

Air Koryo är Nordkoreas nationella flygbolag och grundades under 1950-talet men först år 2007 började man att titta på längre flygningar, bland annat till Europa. Men på grund av säkerhet- och underhållskrav som inte uppfylls är Air Koryo på EUs svarta lista över flygbolag som är förbjudna att flyga till och från unionen och det har därför aldrig funnits några flyglinjer till Europa.

Med nya flygplan finns det kanske en större möjlighet för Air Koryo än på länge att kunna starta nya linjer utanför den slutna kommuniststaten. I dagsläget har man endast tre internationella destinationer, Vladivostok, Beijing samt Shenyang. Air Koryos flygplansflotta består idag av ett axplock ur ryskflyghistoria med fem Antonov, fem Ilushins och sex Tupolev-flygplan.

(Foto: Fedor Leukhin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.