Halmstad: Samhällsnyttan, Flyget och Flygplatserna

Halmstad City Airport belyser i ett pressmeddelande en del av de många perspektiv som flyget och landets flygplatser kan bidra positivt med fokus på samhällsnyttan som är aktuell exempelvis vid de bränder som härjat i landet den närmaste tiden.

Efter den senaste tidens skogsbränder runt om i landet vill Halmstad City Airport belysa en flygplats hur ett samhällsnyttigt perspektiv som inte enbart inkluderar passagerarflygningar, utan också möjligheter att bekämpa samhällsfaror med hjälp av landets regionala flygplatser.

Luftfarten är en naturlig del av infrastrukturen i vårt avlånga land. Näringslivet, organisationer, myndigheter såväl som privatresenären behöver kunna flyga till olika delar av Sverige samt utanför Sveriges gränser.

Förutom den så kallade kommersiella flygtrafiken vill Halmstad City Airport informera om en annan del av flygplatsernas verksamhet, och det är bland annat att erbjuda tillgänglighet och service till den luftfart som flygplatsen med ett samlat namn kallar för Samhällsnyttan. Det är en mycket viktig del i vårt lokala samhälle, landet Sverige och för hela världen skriver den halländska flygplatsen.

Vad gäller viss del av luftfarten, avseende samhällsnyttan i Sverige, är FFK, Frivilliga Flygkåren i Sverige, med sina 2500 medlemmar och 800 piloter, en av samordnarna och då med småflyget till den bästa möjliga samhällsnytta som till exempel brandflygverksamheten.

FFK-Frivilliga Flygkårens medlemmar utför varje år uppdrag för bland annat Länsstyrelsen, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Försvarsmakten samt Svenska Kraftnät. När FFK flyger på uppdrag betalar beställaren endast flygplanskostnaden. Piloter och spanare arbetar ideellt vilket gör flygningen till ett mycket kostnadseffektivt komplement till samhällets övriga resurser.

”I Halland finns tre flygplatser/flygfält, Morups flygfält strax norr om Falkenberg, Getteröns flygfält strax utanför Varberg och Halmstad City Airport, Halmstad, där alla tre spelar en mycket viktig roll i vårt arbete. Det är av stor vikt att vi kan utföra uppdrag oavsett väder och vind och ett exempel är att om det till exempel varit mycket, eller är, mycket nederbörd vid de tillfällen vi ska göra våra uppdrag så är Halmstad City Airport, med sin hårdgjorda bana, det enda alternativet för oss för start samt landning”, säger Björn Blommegård, Länsflygchef i Halland.

Avseende brandflyg genomförde FFK, på uppdrag av Länsstyrelsen i Halland, en total flygtid om 519 timmar, fördelat på 306 uppdrag och medverkade i 29 bränder under 2018. För Halmstads del är motsvarande siffror, total flygtid 285 timmar, fördelat på 163 uppdrag och en medverkan i 15 bränder. Vid samtliga tillfällen har dessa incidenter fotograferats och skickats till Räddningsledningen.

Andra samarbetspartners och uppdragsgivare som är beroende av Halmstad City Airport är Frivilligorganisationer, Naturvårdsverket, Kommuner, Polisen, Sjöräddningen och ambulansflyget genom Scandinavian Air Ambulance.

”Flygplatsen är nödvändig som bas för ett antal verksamheter i länet av allmänt intresse. Utöver Försvarsmakten utnyttjar två myndigheter Halmstad City Airport; Kustbevakningen och Polisen. Halmstad City Airport utnyttjas även kontinuerligt för ambulansflyg, brandflyg, räddningsflyg och havsövervakning2, säger Niklas Nordgren, Beredskapsdirektör Beredskapsenheten, Länsstyrelsen Halland.

(Foto: ??)

En kommentar

  1. Det är fullkomligt givet vi måste ha en flygplats. Det är inte bara flyg mellan Halmstad – Stockholm utan det verkligen mycket mycket mer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.