Slottrockad på Heathrow efter Jet Airways-konkurs

Efter att indiska Jet Airways försattes i konkurs så lämnades även ett antal slottar tomma på London Heathrow efter det tidigare Etihadbolaget. De slottarna som användes tillhörde från början Etihad, som nu för de vidare till ytterligare ett allierat Ethiadbolag.

Den enes död är den andres bröd brukar man säga och det ordspråket kan appliceras på den ständiga kampen om start- och landningstillstånd på London Heathrow som går på full kapacitet. Slottarna på flygplatsen är mycket åtråvärda bland världens flygbolag och när Jet Airways konkurs i april lämnade ett antal tomma slottar på London-flygplatsen tog den ursprunglige ägaren snabbt tag i att hitta nya flygningar att fylla tillstånden med.

Den ursprunglige ägaren till slottarna, som Jet Airways använt, är Ethiad Airways som hyrt ut start- och landningstillstånden till det indiska flygbolaget som tidigare ingått i Ethiads flygbolagsallians. För Ethiads del är det dåligt att ha tomma slottar på Heathrow då dem snabbt riskerar att förlora dem till konkurrenter om de inte utnyttjas. Därför har man redan nu genomfört en slottrockad där en samarbetspartner får ta del av Jet Airways gamla slottar.

Flygbolaget som nu tar över slottarna är Air Serbia som ägs till 49 procent av Ethiad. De nya start- och landningstillstånden innebär att Air Serbia expanderar sina flygningar från Belgrad till London med sju nya avgångar i veckan. Med det kommer Air Serbia upp i totalt 16 avgångar i veckan mellan Serbiens huvudstad och London Heathrow.

Att slottarna på Heathrow är åtråvärda för flygbolagen råder det ingen tvekan om. Ett exempel på detta är det rekord som Oman Air slog år 2016 när man köpte den dyraste slotten genom alla tider med den nätta prislappen 75 miljoner amerikanska dollar från Air France-KLM. Den näst dyraste slotten som sålts, såldes av SAS till American Airlines för 60 miljoner dollar.

(Foto: John Taggart)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.