SAS-strejken är över efter sju långa dagar

Efter en sju dagars strejk bland SAS piloter har de båda parterna nu lyckats enas om ett nytt avtal. Men det hela har varit en kostsam historia för SAS som beräknas ha förlorat mellan 50 och 70 miljoner kronor varje dag strejken pågått.

Under torsdagskvällen kom beskedet från SAS VD Rickard Gustafson att strejken bland flygbolagets piloter är över. Detta efter en sju dagar lång strejk där SAS tvingats ställa in över 4 000 avgångar vilket drabbat 380 000 resenärer. Flygtrafiken kommer under fredagen att startas igen, men det kommer ta cirka ett dygn innan den är tillbaka till det normala.

”Det är med lättnad jag kan konstatera att våra kunder snart kommer att vara i luften igen och att vi därmed kan uppfylla vårt löfte till våra resenärer som flyger till, från och inom Skandinavien. Återigen vill jag beklaga att den här konflikten har drabbat så många passagerare, det är djupt olyckligt”, säger Rickard Gustafson, VD för SAS.

Konflikten mellan SAS och piloterna har grundat sig i att piloterna vill ha ett mer förutsägbart schema där de kan planera sin fritid medan SAS, enligt NRK sagt upp ett sådant avtal nyligen. Dessutom har piloterna krävt löneökningar på 13 procent medan SAS kunnat erbjuda 2,3 procent.

De områden i avtalen mellan SAS och pilotföreningarna, som har avhandlats, gäller piloternas schemaläggning, anställningstrygghet och löner. Utöver detta har också de uppsagda avtal, som gäller samarbete och karriärvägar återinförts. Enligt SVT har piloternas totala löneökning landat på 11 procent.

Även om strejken nu är över så har det varit en kostsam historia för SAS. Enligt flera analytiker ska strejken ha kostat flygbolaget mellan 50 och 70 miljoner varje dag den varat. Det skulle innebära kostnader på 490 miljoner kronor vilket kommer att påverka SAS ekonomiska resultat för 2019. För att återfå resenärernas förtroende efter strejken är experter eniga om att SAS nu kommer sänka biljettpriserna på bolagets flygningar kraftigt.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.