Positivt kvartal för Norwegian trots MAX-problem

Norwegians ändrade strategi från kraftig tillväxt till lönsamhet ger nu frukt då flygbolaget redovisat en kvartalsrapport där intäkterna ökar och kostnaderna minskar, trots problem med Boeing 737 MAX.

Norwegian har ändrat strategi från tillväxt till lönsamhet genom en rad åtgärder som bland annat inkluderar ett omfattande besparingsprogram, optimering av linjenätet samt försäljning av flygplan. Bolagets interna sparpaket, #Focus2019, har redan resulterat i besparingar på 467 miljoner norska kronor under första kvartalet. Norwegian har även säkrat tre miljarder norska kronor i eget kapital genom en garanterad nyemission. Bolaget är väl positionerat för att attrahera nya kunder, särskilt på långdistans där utvecklingen är starkare än på kortdistans.

Omsättningen för första kvartalet ökade med 14 procent till åtta miljarder norska kronor främst på grund av interkontinental tillväxt och ökad trafik i Norden. Under första kvartalet flög över åtta miljoner passagerare med Norwegian, en ökning med nio procent och kabinfaktorn landade på 81 procent. Trots detta resulterade det första kvartalet med en förlust på 171 miljoner dollar enligt Simple Flying

Bolagets enhetskostnader exklusive bränsle minskade med åtta procent jämfört med första kvartalet 2018. Punktligheten förbättrades betydligt det gångna kvartalet från 73 procent förra året till 81,3 procent i år. Norwegian genomförde 98,7 procent av de planlagda flygningarna under första kvartalet, samma regularitet som motsvarande kvartal förra året.

”Vi ser en positiv utveckling på flera områden det här kvartalet trots problemen med 737 MAX-planen. Vi har genomfört ett flertal åtgärder för att förbättra lönsamheten genom att minska kostnaderna och öka omsättningen. Det innebär att vi optimerar basstrukturen och linjenätet för att effektivisera driften samt avyttrar flygplan och senarelägger flygplansleveranser. Utvecklingen de kommande månaderna ser lovande ut i form av bokningar”, säger Norwegians koncernchef, Bjørn Kjos.

I mars togs Norwegians 18 Boeing 737 MAX-plan ur drift efter två olyckor med flygplanstypen och ett flygförbud över stora delar av världen infördes också i mars. För att hjälpa berörda passagerare på bästa möjliga sätt har bolaget slagit ihop flygningar och erbjudit alternativa avgångar på andra Norwegianflygningar. Bolaget fortsätter att jobba för att så få som möjligt ska bli berörda genom att även hyra in ersättningsflyg. Norwegians mål är att genomföra flygningar som planerat.

”Våra duktiga medarbetare har jobbat dag och natt för att hitta bra lösningar för passagerarna. De fortsätter att göra allt de kan för att alla flygningar ska gå som planerat, oavsett hur länge MAX-planen står på marken”, avslutar Kjos.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.