SAS ställer in ytterligare 500 flygningar – strejk även den 1 maj

På grund av pilotstrejken inom SAS tvingas flygbolaget att ställa in ytterligare 504 flygningar som var planerade att flygas den 1 maj. De nya inställda flygningar beräknas drabba 47 500 passagerare och samtidigt står förhandlingarna mellan SAS och fackförbunden stilla vilket bekymrar VD Rickard Gustafson.

”Vi beklagar djupt att våra kunder drabbas av den pågående pilotstrejken, som leder till förseningar och inställda flyg. På grund av den pågående konflikten ställs nu ytterligare avgångar in under onsdagen”. Så inleder SAS i ett pressmeddelande under tisdagen om besked att 504 av bolagets cirka 700 flygningar den 1 maj ställs in på grund av pilotstrejken inom bolaget.

Totalt beräknas det drabba cirka 47 500 passagerare i hela Skandinavien under onsdagen. Samtidigt pågår det inga förhandlingar mellan SAS och pilotföreningarna om ett nytt avtal, vilket troligen kommer förlänga strejken ytterligare dagar.

”Jag är djupt bekymrad över att pilotföreningarnas strejk inte är löst utan fortsätter att drabba våra kunder. Konsekvenserna är allvarliga för alla resenärer, för samhället och även för alla våra medarbetare som arbetar dygnet runt för att hjälpa kunderna. De krav som ställts av pilotföreningarna skulle innebära en kostnadsexplosion för SAS som på allvar hotar den långsiktiga konkurrenskraften och därmed alla medarbetares jobb. Vi har från SAS sida tydligt uttryckt att vi är beredda att fortsätta förhandla och göra kompromisser. Pilotföreningarna har ännu inte signalerat att de är beredda att släppa sina ultimata krav och komma tillbaka förhandlingsbordet. Därför står vi kvar i detta låsta läge”, säger SAS vd, Rickard Gustafson.

Flygningar som utförs av SAS underleverantörer omfattas inte av strejken. Fri om- och avbokning av biljetter gäller till och med den 5 maj för de passagerare som känner en oro för att deras reseplanering påverkas av den pågående strejken enligt SAS.

SAS har dock återinsatt ett antal flygningar till Asien som kommer att ske den 30 april och 1 maj. Det rör sig om SK 966 Hong Kong-Köpenhamn och SK 983 Köpenhamn-Tokyo den 30 april samt SK 984 Tokyo-Köpenhamn den 1 maj.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.