Danskt flygbolag siktar på 100 procent el-flyg

Danska Nordic Seaplanes som flyger med sjöflygplan mellan Aarhus och Köpenhamn vill gå över till 100 procent eldrift på sina flygningar. Men tekniken tillåter inte detta och att gå samma väg som kanadensiska Harbour Air är inte aktuellt just nu.

Kanadensiska Harbour Air ska övergå till 100 procent eldrift av sina sjöflygplan som används på flygningar från Vancouver inom några år. I Danmark finns liknande planer hos det enda flygbolaget som använder sjöflygplan, Nordic Seaplanes, men den nuvarande tekniken sätter stopp för 100 procent el-flygningar i Skandinavien.

Elmotorerna i sig är dock inget problem. Det finns idag utvecklade elmotorer som passar till Nordic Seaplanes Twin Otter. Istället är det batterierna till motorerna som inte är tillräckligt kraftfulla för att lagra den nödvändiga energin som krävs på flygningar med den tvåmotoriga Twin Otter på flygningar mellan Aarhus och Köpenhamn som är den linje som Nordic Seaplanes idag trafikerar.

Flygbolagets VD, Lasse Rungholm, tror snarare på att ett hybridkoncept kommer bli verklighet innan 100 procent eldrift. Rungholm säger till check-in.dk att det troliga scenariot då är att en av flygplanets motorer är en elmotor medan den andra är en vanlig motor som drivs med flygfotogen.

(Foto: Leif Jørgensen)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.