Boeings lojalaste kund utvärderar Airbus-flygplan

Världens största operatör av Boeing 737-flygplan och kanske Boeings lojalaste kund, amerikanska Southwest Airlines, överväger efter problemen med MAX-flygplanen att välja Airbus och deras A220-flygplan istället för Boeing framöver.

Efter Boeing stora problem med 737 MAX-flygplanen har en av de mest trogna kunderna genom åren, Southwest Airlines, börjat fundera på att även köpa in Airbus-flygplan och då bryta den enhetsflotta med Boeing 737 som bolaget har. Enligt Simple Flying har medarbetare från Southwest börjat att titta på Airbus A220-flygplan efter att MAX-flygplanen fått flygförbud.

När Southwest Airlines grundades gjorde flygbolagets Herb Kelleher ett avtal med Boeing om att inget flygbolagen i världen skulle någonsin betala mindre för en 737:a än Southwest Airlines. Dessutom har det amerikanska lågprisflygbolaget och Boeing samarbetat flitigt under åren med utvecklingen av 737-programmet där Southwest varit lanseringskund vid de två senaste generationerna av flygplanstypen.

Under april har ledare inom Southwest Airlines pilotfack börjat ifrågasätta flygbolagets strategi om en ”all-Boeing” flotta och pekat på de nackdelar som finns med att ett flygbolag bara använder sig av en flygplanstyp från en flygplanstillverkare. Det visar sig vid flygförbud som MAX-flygplanet drabbats av då ett helt flygbolag kan bli stående på marken om det är den enda flygplanstyp som man flyger med.

Om nu en av Boeings mest lojala och trogna kunder kan tänka sig att köpa Airbus-flygplan, då har nog Boeing ett och annat att fundera över och samtidigt visar det på den stora skada som flygplanstillverkaren tagit av flygförbudet på MAX-flygplanen.

(Foto: Tomás Del Coro)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.