Airbus planerar för A321XLR

Rykten kring Airbus planer på att utveckla ett A321-flygplan som har ännu längre räckvidd än dagens A321LR har nu besannats då flygplanstillverkaren bekräftar att man jobbar på en ny version av A321-flygplanet.

Som brukligt i flygbranschen florerar det rykten kring flygbolag, flygplatser och flygplanstillverkare. Ett av de senaste ryktena är att Airbus arbetar med att ta fram en ny version av A321-flygplanet som ska ha ännu längre räckvidd än dagens A321 vilket öppnar upp längre långlinjer med narrowbodyflygplan. Ryktet kring Airbus har nu besannats då flygplanstillverkaren bekräftar att man arbetar på en ny version av A321, A321XLR, som bland annat är tänkt att ersätta värsta rivalen Boeings 757 och 767-flygplan.

Airbus kunder är idag nöjda med A321-flygplanet, men man ligger samtidigt på om att man vill ha mer räckvidd på flygplanstypen enligt Airbuschefen Christian Scherer. Samtidigt som detta har det uppstått en lucka bland Boeings flygplan där det idag inte finns en naturlig ersättare till främst B757 men även den större B767 och här ser Airbus sin chans.

Det finns redan flera flygbolag som är intresserade av A321XLR och däribland United Airlines som kan tänka sig att ersätta sina Boeing 757 och 767 med Airbus-flygplanet. Om detta blir verklighet är det en hård smäll mot Boeing där ett av de tre största amerikanska flygbolagen väljer bort Boeing tillförmån för europeiska Airbus.

Övriga flygbolag som uttryckt att de är intresserade av Airbus nya version av A321 är Aer Lingus, Delta Air Lines, Icelandair och JetBlue. För att möta den ökade efterfrågan som det idag finns på Airbus A320neo-familj kommer Airbus att skruva upp tillverkningstakten av flygplan från familjen från 57 till 63 flygplan i månaden. Detta samtidigt som Boeings motsvarighet 737 MAX står på marken med flygförbud. Att Airbus dock skulle utnyttja Boeings svåra situation avvisar Christian Scherer bestämt.

(Foto: Clemens Vasters)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.