Så påverkas flyglinjerna hos BRA efter uppsägningarna

Efter beskedet att BRA säger upp närmare en tredjedel av sina anställda och ska minska sin flygverksamhet något har flyg24nyheter tittat närmare på vad det innebär för samtliga flyglinjer inom BRAs linjenät.

En inrikesmarknad där antalet passagerare stadigt blivit färre och marginalerna för flygbolagen minskat tvingas BRA att varsla 363 av drygt 1 000 anställda då man till största del flyger inrikestrafik. Att antalet anställda ska minskas kraftigt får också påverkan på bolagets linjenät där man på vissa håll möblerar kraftigt. flyg24nyheter har tittat på samtliga året runt flyglinjer från BRAs hubb på Bromma flygplats och vad som kommer att ske med dem under året.

Göteborg-Stockholm Bromma: Antalet avgångar kommer att vara samma som tidigare. Dock kommer fler att flygas med ATR-flygplan istället för Avro. Redan idag flygs enstaka avgångar med en ATR 72, men alltså mer av den varan med start i oktober.

Malmö-Stockholm Bromma: Flygs idag uteslutande med Avro RJ 85/100, men i takt med att flygplanstypen fasas ut övergår BRA till ATR-flygplan på sträckan vilket innebär en längre flygtid än dagens på strax över en timme. Frekvenserna kommer i stora drag att ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Umeå-Stockholm Bromma: Trafikeras idag med ATR samt en Avro-avgång per dag. Med utfasningen av Avro kommer flygplanstypen att ersättas av ytterligare en daglig avgång med ATR 72.

Visby-Stockholm Bromma: Den enda linjen där kapaciteten ökar framöver. Trafikeras idag med ATR 72 och ska så göras framöver.

Kalmar-Stockholm Bromma: Inga större förändringar att vänta.

Ronneby-Stockholm Bromma: Inga större förändringar att vänta.

Sundsvall-Stockholm Bromma: Linjen flygs idag med tre till fyra avgångar varje vardag samt helgtrafik med ATR 72. BRA kommer dock att lämna över flygandet till Amapola och en Fokker 50 framöver.

Ängelholm/Helsingborg-Stockholm Bromma: Inga större förändringar att vänta.

Åre/Östersund-Stockholm Bromma: Från att flygas flera gånger dagligen med ATR drar BRA ner på trafiken till en daglig avgång torsdag-söndag med ATR 72. Detta på grund av en kraftigt minskad efterfrågan och hård konkurrens enligt BRA.

Växjö-Stockholm Bromma: Inga större förändringar att vänta.

Trollhättan-Stockholm Bromma: Inga större förändringar att vänta.

Halmstad-Stockholm Bromma: Inga större förändringar att vänta.

Jönköping-Stockholm Bromma: Linjen startades efter Nextjets konkurs som då flög på sträckan men till Arlanda. Dock har det visat sig att linjen inte varit lönsam för BRA som trafikerat sträckan med en Fokker 50 från Amapola med två till tre dagliga avgångar. Därför lägger BRA ner linjen under juni månad.

Kristianstad-Stockholm Bromma: Flygs med Fokker 50 från Amapola. BRA började att trafikera sträckan i augusti 2018 efter Sparrow Aviation, dock till Arlanda, lämnat Kristianstad. Sedan BRAs intåg har passagerarsiffrorna ökat markant på sträckan. Inga större förändringar att vänta.

Enligt BRAs kommunikationsansvarig Jim Hofverberg innebär det förändrade linjenätet i princip samma antalet avgångar på de linjer bolaget fortsätter att flyga. Det kan tydas som att enstaka avgångar kan komma att försvinna under året då BRAs Avro-flygplan börjar att fasas ut samt mindre tidtabellsförändringar.

BRA flyger till flest orter av alla flygbolag i Sverige: Stockholm Bromma, Göteborg, Malmö, Umeå, Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall, Ängelholm, Östersund, Växjö, Trollhättan, Halmstad, Jönköping, Kristianstad, Norrköping från Visby, Mora från Ängelholm. BRA samarbetar med Finnair genom bland annat codeshare och flyger även direkt till Helsingfors från Bromma och Umeå samt från Visby på sommaren. BRA flyger även till Berlin från Växjö.

(Foto: BRA)

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.