Alitalias räddare står redo

Den italienska koncernen Atlantia tillsammans med bland annat Delta Air Lines säger att man nu är redo att finansiera den räddningsplan som Alitalia tagit fram som inkluderar över 300 miljoner euro i nytt kapital för det italienska flygbolaget.

Alitalia har länge varit ett krisande flygbolag, men nu finns det lite ljus i tunneln då den italienska infrastrukturkoncernen Atlantia tillsammans med Delta Air Lines är redo att genomföra den räddningsplan som Alitalia tagit fram. Tidigare har Atlantia sagt att man inte haft de ekonomiska medel som krävs för räddningsplanen, men det har man alltså nu löst.

Mot en kapitalinjektion på över 300 miljoner euro får Atlantia 35 procent av aktierna i ett rekonstruerat Alitalia medan det italienska järnvägsbolaget Ferrovie dello Statio också får 35 procent och Delta Air Lines samt den italienska staten delar jämt på de resterande 30 procenten.

Enligt källor kan ett färdigt avtal för att få Alitalia någorlunda på fötterna vara klart redan i slutet av april. Men för att Atlantia ska gå in i Alitalia kräver man att den italienska staten stoppar sina hot om att ta bort Atlantia från uppdraget att driva motorvägar i Italien som i sin tur inbringar mer än hälften av koncernens årliga intäkter.

Anledningen till att Italien hotar med att ta bort Atlantia från de italienska vägarna är att koncernen ansvarade för den bro som kollapsade utanför Genoa år 2018.

Atlantia är däremot inte främmande för flygbranschen sedan tidigare har man innehav i Aeroporti di Roma som driver Roms två flygplatser Fiumicino och Ciampino. Dessutom äger man 64 procent av flygplatsbolaget som driver Nice, St. Tropez och Cannes flygplatser i Frankrike.

(Foto: Aero Icarus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.