Grön Ungdom – ett lysande exempel på hur faktafel och okunskap driver den svenska flygdebatten

Faktafel, okunskap och tankefel. Det är ständiga ord som kan användas för att beskriva flygdebatten i Sverige. Grön Ungdoms debattartikel i Expressen den 19 april 2019 är ett glasklart exempel på detta där faktafel efter faktafel radas upp. Sverige. Det är hög tid att börja debattera flygets klimatpåverkan på allvar och inte använda sig av ständiga faktafel där okunskap lyser igenom. Det är så vi måste hantera klimatproblemen och göra dem till en parentes i världshistorien. 

Debatten om flyget och flygresandet har enligt mig tagit oproportionerligt mycket tid av utrymmet i det svenska debattrummet. Att flygets 3,5 procent av världens klimatpåverkan kan uppta så mycket tid och plats som flyget gjort i Sveriges debattrum den senaste tiden är ytterst märkligt. Ska det fortsätta på det viset så väntar jag med spänning på att hur mycket energi det skall läggas på internets utsläpp som beräknas stå för fyra procent av världens utsläpp och för att inte tala om industriernas utsläpp som år 2014 stod för 22 procent av världens utsläpp.  

Grön Ungdoms debattartikel i Expressen den 19 april 2019 är på många sätt skrämmande. Dels hur man sprider faktafel och sedan hur rimligheten i deras förslag är vilket tyder på en okunskap om flyget. Inrikesflyget har fått tagit en hård smäll i flygdebatten i Sverige och Grön Ungdom slösar ingen tid på att ge sig på 3,5 procent av våra inrikestransporters utsläpp nu heller. Grön Ungdom skriver i sin debattartikel att det år 2017 flög 15 000 passagerare mellan Göteborg och Stockholm och att det i sin tur skulle innebära koldioxidutsläpp på 174 000 ton. Totalt felaktigt. 15 000 passagerare på den aktuella sträckan innebär 4 050 ton koldioxid. En viss skillnad. Dessutom är 15 000 passagerare också helt fel. Enligt statiskt från flygplatsoperatören Swedavia flög 1,3 miljoner passagerare mellan Göteborg och Stockholm år 2017. 

Grön Ungdom tycker även att flygskatten ska utökas och att den ska öka i proportion med hur mycket man som enskild passagerare flyger för att komma åt de “2-3 procent rikaste människorna som flyger allra mest” som Grön Ungdom själva uttrycker det. Är det rimligt att lägga så mycket energi på två till tre procent av världens resenärer? Jag tycker det är betydligt bättre och rimligare att använda sig av en flygskatt som faktiskt straffar utsläppen och inte enskilda resenärer. De flygplan som släpper ut mest ska också betala mest i skatt och sedan i fallande skala nedåt mot att el-flygplan inte betalar någon flygskatt alls. 

Men det fantastiska engagemang som Grön Ungdom visar mot flyget slutar inte där. Man vill också lägga ned inrikesflyget till Stockholm från både Göteborg och Malmö. Samtidigt vill Grön Ungdom ha kvar inrikesflyget mellan städer som Malmö och Kiruna. Med lite flygkunskap säger sig det självt att det inte går ihop. De resenärer som reser mellan Malmö och Kiruna är så pass få att det inte finns någon ekonomisk eller miljömässig vinning i att flyga direkt mellan städerna. Det är bättre att fylla flygplanen mellan Malmö och Stockholm respektive Stockholm och Kiruna till så hög grad som möjligt vilket ger en hög kabinfaktor, för att fler människor då delar på utsläppen från flygplanen. Att behålla inrikesflyg mellan norr och söder utan att ha kvar trafiken till Stockholm är nästintill omöjligt. 

Som Grön Ungdom själva skriver, enligt IPCCs klimatrapport har vi “bara några få år kvar att vända den negativa utvecklingen” ur klimatperspektivet. Då anser jag att Sverige inte har tid med att hålla på att debattera flygets 3,5 procent av världens klimatpåverkan jämt och ständigt. Dessutom inte när sanning och rimlighet får stå bakom faktafel och okunskap om flygbranschen som bygger broar mellan människor i en värld där det troligtvis är allt viktigare än någonsin tidigare.  

Att debattera flygets klimatpåverkan är ett måste. De 3,5 procenten av världens klimatpåverkan måste också minska precis som övrig påverkan. Men det går inte att debattera flyget med faktafel och okunskap som bas. Då går det aldrig att rädda vår jord. 

Simon Ericson 

flyg24nyheter 

 

Källförteckning 

https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions#co2-emissions-by-sector 2019-04-20 

https://twitter.com/David_Hild_80/status/1119252512140402688 2019-04-20 

https://www.expressen.se/debatt/avskaffa-flyget-mellan-malmo-stockholm-och-goteborg/ 2019-04-20 

http://www.lfv.se/en/qa-environment/how-great-is-aviations-share-of-the-worlds-emission-of-carbon-dioxide 2019-04-22 

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/ 2019-04-20 

https://www.energuide.be/en/questions-answers/do-i-emit-co2-when-i-surf-the-internet/69/ 2019-04-20 

https://www.swedavia.se/om-swedavia/statistik/#gref 2019-04-20 

7 kommentarer

 1. Jag måste säga att detta är en fantastisk utveckling åt rätt håll om din artikel stämmer. Den 24 April skrev du att flyget stod för 3,5% av världens klimatpåverkan och nu en vecka senare är den nere på 3%, detta är ju helt fantastiskt och jag hoppas att flera medier tar upp framstegen.

  Hur som helst så står flyget för x antal % av utsläppen, utsläppen är inte samma sak som klimatpåverkan.

  174000 ton koldioxid stämmer helt och hållet för flygets utsläpp mellan Stockholm-Arlanda och Göteborg-Landvetter 2017, kolla gärna upp det eller ännu bättre räkna ut det själv. 821km = 130kg/pax * 1333827 = 173,4ton. Räknar du sen även med Bromma – Göteborg 2017 så kommer du upp i nästan 229000 to koldioxid. Sen i artikeln hävdar dem inte heller 15000 resenärer utan 15000 avgångar d.v.s. antalet flygplan som flugit den aktuella sträckan.

  Skrämmande hur mycket fake news det dyker upp nu för tiden utan något som helst ansvar.

  1. Hej! 3 % är fel. Jag har nu uppdaterat detta till 3,5 %. 3,5 % är flygets klimatpåverkan av människans totala enligt länken från LFV som jag anger i källhänvisningen: http://www.lfv.se/en/qa-environment/how-great-is-aviations-share-of-the-worlds-emission-of-carbon-dioxide Inte utsläpp då detta, precis som du skriver, inte är samma sak som klimatpåverkan.

   Vad som inte stämmer med Grön Ungdoms artikel är att 15 000 passagerare inte motsvarar 174 000 ton koldioxid.

   I artikeln, som jag läste och refererar till den 20 april, vilket framgår av källhänvisningen stod där 15 000 passagerare. Detta är något som sedan har ändrats till 15 000 avgångar. Se länk: https://twitter.com/David_Hild_80/status/1120430004012224513 ,där Hild påpekar felet och sedan kommentaren från Grön Ungdom om att man ska ändra till avgångar istället för passagerare.

   Att döma av länken nedan är 174 000 ton koldioxid för både Arlanda och Bromma. https://www.expressen.se/nyheter/klimat/flygresan-ar-133846-ganger-varre-an-taget/

   Detta då man skriver att SAS, Norwegian och BRA flyger på sträckan, där BRA flyger till Bromma.
   Vidare så flög det 2017, enligt Swedavias Destinationsstatistik, 1,3 miljoner resenärer mellan Stockholm (ARN+BMA) och Göteborg. Det motsvarar 174 000 ton koldioxid, 0,134 ton/passagerare. 0,134*1 300 000=174 200 ton koldioxid.

   Uträkning baseras på: https://zeromission.myclimate.org/sv/portfolios?calculation_id=1823878
   Swedavia Destinationsstatistik: https://www.swedavia.se/om-swedavia/statistik/#gref

   1. Kolla igen. 1,33 miljoner flög mellan arn-got och 400000 någonting flög mellan bma-got. Allt enligt Swedavias egen statistik.

   2. Det är 1,3 miljoner passagerare som flög mellan Stockholm och Göteborg. ARN-GOT 914 882, BMA-GOT 425 879
    914 882+425 879=1 340 761. Allt enligt Swedavias excelark Destinationsstatistik år 2017.

 2. Snyggt att du ändrar i texten nu men inte bemöter mitt inlägg.

  Sen…. är det verkligen sant att flyget står för 3,5% av utsläppen för inrikestransporter?

  1. Jag har precis svarat dig i ett svar på din första kommentar.

   Sedan kan jag tipsa dig om att använda källförteckningen där jag redovisar var faktan är hämtad ifrån.

   Men angående inrikesflyget.
   Inrikesflyget står för 3,5 % av inrikestransporter enligt Naturvårdsverket, länk nedan.

   Flyg: 553 tusen ton CO2-ekv
   Totalt: 16590 tusen ton CO2-ekv

   553/16590=0,033

   https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/

 3. Jag skall kolla upp, återkommer.

  Hade också varit klädsamt med lite transparens eftersom du hänvisar till en gammal version av grön ungdoms inlägg att du själv har kvar ditt gamla inlägg som referens för de ändringar du gjort eftersom hela ditt inlägg handlar om felaktiga uppgifter. Har de rättat till sitt misstag bör de inte belastas för detta av dig då du gör exakt samma sak nu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.