SAS-piloter strejkar – över 600 avgångar inställda

Medlarna lyckades inte få SAS och piloternas fackförbund att komma överens om ett nytt avtal. Därför strejkar 1 500 piloter sedan midnatt och strejken kan hålla på över hela helgen.

Strejken bland SAS-piloter bryter ut efter att SPF har avvisat medlarnas förslag på avtal. Förhandlingar har pågått sedan i mars och i slutskedet med hjälp av externa medlare. SAS vill fortsätta förhandlingarna och nå en överenskommelse så fort som möjligt för att få slut på strejken. Förhandlingar pågick något längre i Danmark och Norge, men strax före klockan 07.00 på fredagen började även dem att strejka.

Strejken innebär att SAS ställt in 673 avgångar under fredagen och både inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in. Strejken omfattar inte de flygningar som utförs av SAS underleverantörer vilket motsvarar ungefär 30% av samtliga avgångar.

”Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes. Pilotföreningarna har trots det valt konflikt. Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder”, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.

SAS kommer att kontinuerligt skicka uppdateringar via SMS och e-post till de passagerare som berörs. Samtliga resenärer som bokat en resa med SAS mellan den 26 och 29 april erbjuds också att kostnadsfritt boka om sin resa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.