BRA säger upp personal och drar ner på flygandet

Allt färre flyger på inrikeslinjer i Sverige vilket har drabbat BRA hårt. Därför har man nu varslat över 300 anställda av totalt 1 000 och kommer att dra ner på antalet flygningar och fasat ut Avro-flygplanen. Dessutom läggs Jönköping-Bromma ner helt innan sommaren.

BRA vill anpassa sin verksamhet ytterligare efter de allt mer vikande passagerarsiffrorna för att ännu bättre möta kundernas önskemål avseende tidtabeller och avgångar, stärka den gröna positionen ytterligare samt framförallt förenkla och effektivisera verksamheten för att komma tillrätta med lönsamheten, som varit svag de senaste åren.

Detta innebär att BRA successivt fasar ut samtliga tio Avro-flygplan till förmån för de tolv klimatsmartare ATR 72-flygplan som dessutom har plats för 40 färre passagerare per flygning vilket i nuläget passar den svenska inrikestrafiken bättre.

BRA har också varslat en dryg tredjedel av sina anställda, 363 stycken av totalt drygt 1 000, vilket tillsammans med färre flygplan innebär att flygtrafiken kommer att minska främst från oktober. Då kommer BRA att ha justerat tidtabeller och avgångstider för att bättre möta kundernas behov och önskemål enligt ett pressmeddelande från flygbolaget.

De som varslats om uppsägning är piloter, kabinpersonal och markpersonal som tillhör Avro-flygplanen.

Minskningen av flygtrafiken innebär att BRA lägger ner flyglinjen Jönköping-Stockholm Bromma som man startade efter att den tidigare operatören Nextjet gick i konkurs år 2018. Linjen har inte varit tillräcklig lönsam för att fortsätta och därför upphör BRA med flygningarna i mitten av juni vilket lämnar Jönköping utan några reguljära flyglinjer.

Ytterligare en drastisk neddragning gör BRA på sträckan Östersund-Stockholm som från och med oktober endast kommer att flygas mellan torsdagar och söndagar istället för alla dagar i veckan som det är just nu.

Minskar intresset för flyg som det gjort från exempelvis Östersundsregionen, så tvingas vi minska antal avgångar och anpassa oss utifrån efterfrågan”, säger Geir Stormorken, VD för flygbolaget BRA.

Samtidigt passar BRA på att öka kapaciteten något från Gotland och justerar alla sina tidtabeller generellt från och med vintern 2019, för att bli än mer attraktiva för fler passagerare, något som många resenärer efterfrågat. Antal avgångar från bolagets kvarvarande 17 destinationer i Sverige blir i det närmaste desamma som idag.

De planerade förändringarna kommer under de närmsta åren innebära ett successivt minskande behov av jetflygplan, som i sin tur innebär minskande behov av bemanning och allt färre arbetstillfällen över tid. 

”Vår personal är självklart en av våra allra viktigaste tillgångar men när allt färre svenskar väljer inrikesflyg måste vi anpassa oss även om det tyvärr innebär att kollegor berörs och tvingas lämna oss vilket gör beslutet oerhört tungt beslut att fatta”, säger Geir Stormorken. 

Den generella efterfrågan av inrikesflygresor har under 2018 minskat med 3,7 procent enligt Trafikverket. Under första kvartalet 2019 har efterfrågan fortsatt minska med cirka 5 procent. BRA ser motsvarande minskning eftersom bolaget i det närmaste endast flyger inrikes. 

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.