Boeing hoppas på att 737 MAX flyger till sommaren igen

Boeing genomför just nu flera testflygningar med 737 MAX-flygplanen och flygplanstillverkaren hoppas att flygplanet åter kan sättas i kommersiell drift under juli månad, förutsatt att både FAA och EASA ger flygplanstypen sitt godkännande.

Boeing arbetar ständigt med att få rätt på de mjukvarufel som tros vara anledningen till att två 737 MAXs flygplan havererat sedan typen introducerats. Nu säger flygplanstillverkaren att man hoppas att MAX-flygplanen åter kan vara i kommersiell drift under juli månad och flera operatörer av typen tror enligt Reuters att FAA kommer att godkänna den nya mjukvaran i flygplanet i mitten av maj.

Det i sin tur skulle kunna innebära att MAX-flygplanen åter kan sättas in i passagerartrafik i mitten av juli. Men efter de båda krascherna med flygplanstypen kommer certifieringsprocessen att försvåras för Boeing då den europeiska luftfartsmyndigheten EASA nu ska granska flygplanet separat från amerikanska FAA. Tidigare har EASA i det närmaste automatiskt godkänt flygplanstyper som sin amerikanska motsvarighet godkänt.

Sedan flygförbudet för MAX-flygplanen infördes i mars har över 300 flygplan av typen stått på marken och det kostar flygbolagen mångmiljonbelopp som man sedan kommer kräva Boeing på. Enligt årets första kvartalsrapport från den amerikanska flygplanstillverkaren har flygstoppet med MAX-flygplanen hittills kostat en miljard amerikanska dollar. Dock gjorde Boeing trots detta en vinst på 2,1 miljarder dollar under kvartal 1 år 2019.

(Foto: Boeing)

En kommentar

  1. Hoppas att EASA är extra noggranna vid certifieringen. Finns en del flygkunnigt folk som påstår att hela planet är felkonstruerat. ??! Tor att jag själv kommer att välja bort Max planet nästa gång jag/vi skall flyga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.