SAS ställer in avgångar inför strejk

När det blir fredagen den 26 april så går majoriteten av SAS piloter ut i en strejk som kan komma att verka under hela helgen om arbetsgivare och fackförbunden inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal för piloterna under torsdagskvällen.

En strejk bland 1 500 SAS-piloter har planerats mellan den 26 och 29 april. I skrivande stund (torsdag 25/4 kl 21.00) pågår förhandlingar mellan SAS och fackförbunden, men SAS förbereder för en strejk och har ställt in ett stort antal avgångar under fredagen för att undvika att resenärer och besättningar blir strandade.

Vid 21.30 under torsdagen kom beskedet att piloterna säger nej till arbetsgivarens bud om en löneökning på 2,3 procent, vilket är riktmärket för den svenska arbetsmarknaden år 2019, och att kunna arbeta enligt ett förutsägbart schema. Piloterna krav är i nuläget en löneökning på 13 procent.

Från fredag klockan 00.00 fram till fredag kl 12.00 har SAS ställt in samtliga avgångar som planeras att genomföras av SAS själva. Det motsvarar ungefär 70 procent av bolagets flygningar. Övriga 30 procent flygs av underleverantörer som SAS Irland, CityJet och Flybe och de flygningarna kommer att utföras som planerat.

Konflikten mellan SAS och fackförbunden grundar sig i att piloterna vill ha högre löner och ett mer förutsägbart schema vilket man lyft fram under pågående förhandlingar om ett nytt kollektivtal som fackförbunden vill få till stånd.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.