Initiativ där Sverige ska rädda världen genom att sluta flyga är på många sätt löjliga

Sveriges andel av CO2 utsläpp från flyget i världen var 0,5% år 2018. Övriga 99,5 % från flyg står i sin tur för 3,5 % av världens klimatpåverkan.

Om du väljer att vägra flyga då vägrar du också Sveriges möjlighet att påverka flyget globalt. Om Sveriges utsläpp från flyget försvinner så innebär det ingen skillnad för utsläppen från flyget globalt.

Vad som däremot gör skillnad är om Sverige kan vara med och bidra till ny teknik som innebär att flyget utsläpp minskar på alla flygplan och alla flygningar över hela världen. Först då kan Sverige göra skillnad på riktigt.

Flyget beräknas stå för 3,5 % av världens klimatpåverkan. Denna påverkan måste minska. Men att lägga kraft och energi på att vägra flyga i en tid där IPCC ger oss ett fåtal år att vända vår klimatpåverkan är fel.

Det finns betydlig större utsläppskällor som behöver minskas mer och snabbare än flyget för att vi ska kunna vända den nuvarande klimatpåverkan.

Symbolhandlingar har Sverige hållit på med allt för länge. Ska Sverige kunna göra något för klimatet på riktigt, då är det nu hög tid att lägga fokus på att minska utsläppskällor som innebär störst skillnad för klimatet. Att minska flygets 3,5% av världens klimatpåverkan genom att vägra flyga gör inte det.

Simon Ericson

flyg24nyheter

Källhänvisning

https://www.lfv.se/en/qa-environment

https://tourismdashboard.org/explore-the-data/carbon-emissions/

2 kommentarer

  1. Är ju inte riktigt hela sanningen.

    För att uppnå klimatmålen måste alla utsläpp minskas, det går inte att undanta flyget. I Sverige flyger vi 5ggr så ofta än det globala genomsnittet. Sen 1990 har utsläppen globalt av växthusgaser ökat trefaldigt. Sen när man i exemplet räknar på hur stor del av utsläppen som flyget står för så räknar man på mängden bränsle som förbränns. Effekterna på klimatet av förbränningen av flygbränslet är dock mycket mycket högre då förbränningen inte sker på marknivå utan på hög höjd, något uträkningen ovan inte tar någon hänsyn till.

    Enligt undersökningen ni hänvisar till står Sverige för 0,5% av flygets utsläpp globalt medans vi står för 0,14% av den globala befolkningen. Jag personligen finner inget som rättfärdigar att vi skulle få släppa ut mer växthusgaser och ta mindre ansvar för klimatet än någon annan.

  2. Precis, instämmer med ovan. Det finns ju ingen anledning att t ex slänga sina plastbestick i havet, bara för att där redan flyter runt en massa skräp, eller hur?! Dessutom blir vi ett föredöme för andra länder om vi slutar flyga. Som det är nu har flera länder planer på stora utbyggnader av sin flygverksamhet och varför ska de sätta stopp för det, om inte vi gör det? Skulle hela jordens befolkning flyga som vi gör idag, vore det katastrof!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.