Trump tror sig ha lösning på Boeing 737 MAX-problem

USAs president Donald Trump tror sig ha lösningen på att återfå förtroendet för Boeings 737 MAX-flygplan. Detta genom att helt enkelt byta namn på flygplanstypen som Trump beordrade att sätta på marken för en månad sedan.

USAs president Donald Trump var en av dem som beordrade ett flygförbud på Boeings 737 MAX-flygplan. Ett ytterst motvilligt beslut då det slår hårt mot den amerikanska flygplanstillverkaren och mot USAs image hos omvärlden. Trump tror sig dock ha lösningen på hur B737 MAX ska få en återupprättad heder och åter ett förtroende hos världspubliken. Detta genom att byta namn på flygplanstypen.

Boeing 737 MAX har nu haft flygförbud i cirka en månad. Detta efter att flygplanstypen kraschat två gånger med liknande händelseförlopp och där MCAS-systemet på flygplanet tros vara orsaken. Boeing arbetar nu dag och natt för att hitta en lösning och har en ny mjukvara till MCAS-systemet som ska lösa det nedtvingande moment som flygplanet hamnat i vid kraschtillfällena.

I de båda krascherna omkom 346 människor vilket har satt en stämpel på Boeings 737 MAX som olycksfågel och stämplen blir ytterst svår att tvätta bort. Trumps lösning på detta är som sagt att byta namn på flygplanstypen, ett arbete som han anser att han själv borde vara inblandad i. Givetvis ska även flygplanet ”fixas” av Boeing och inte orsaka fler krascher tillägger Trump.

Boeing håller just nu på med testflygningar med det nya MCAS-systemet som man tror ska råda bot på de tidigare problemen och räknar med ytterligare testflygningar de kommande veckorna. Efter att testflygningarna är till belåtenhet kommer man att behöva ett godkännande från FAA för att åter kunna sätta flygplanstypen i bruk.

Tidigare har Boeing endast behövt godkännande från FAA för att kunna flyga med sina flygplan över stora delar av världen, bland annat i Europa. Men sedan det kommit fram uppgifter om att FAA fört över en del tester och uppgifter rörande certifieringensprocessen av MAX-flygplanen till Boeing själva kommer bland annat europeiska EASA att själva att granska Boeings MAX-flygplan denna gången innan man godkänner det nya MCAS-systemet.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.