Fritt fall för Lufthansa – 3,5 miljarder i förlust

Det första kvartalet år 2019 blev en brakförlust på 336 miljoner euro för Lufthansa vilket kan jämföras med en vinst på 52 miljoner euro under samma period förra året.

Det första kvartalet år 2018 gjorde Lufthansa Group en vinst på cirka 52 miljoner euro. Under samma period år 2019 blev det däremot ett helt annat resultat med en brakförlust på 336 miljoner euro, 3,5 miljarder kronor. Anledningen till att det första kvartalet 2018 blev så pass bra är tros vara Air Berlins konkurs under hösten 2017 som innebar en bättre position för Lufthansa under förra året.

Men positionen har alltså nu svängt och detta efter högre bränslekostnader och en allt mer ökad konkurrens som pressar ner priserna. Till och från Tyskland samt inom landet är det främst lågprisflygbolagen easyJet och Ryanair som pressar priserna då de tagit över stora delar av Air Berlins tidigare linjenät samt flygplan.

Lufthansa gör alltså en förlust på 336 miljoner euro trots att intäkterna för flygbolaget ökade med tre procent under det första kvartalet i år jämfört med samma period år 2018. Dock minskade intäkterna per passagerare. Ett exempel på de ökade kostnaderna som drabbat bolaget är bränslekostnaderna som enbart ökat med drygt 200 miljoner euro jämfört med 2018.

”Vi ser bra bokningsnivåer på våra flygningar för det andra kvartalet. Samtidigt har vi gradvis reducerat vår egen kapacitetsökning och med en minskad tillväxt beräknad för hela Europa förväntar vi oss att intäkterna per passagerare ska öka under det andra kvartalet”, säger Lufthansa svenske finanschef Ulrik Svensson i samband med resultatet för det första kvartalet år 2019.

(Foto: Max Pixel)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.