Fler passagerare men mindre intäkter för Norwegian

När mars summeras visar Norwegian återigen på en passagerartillväxt jämfört med samma period föregående år. Dock hänger ekonomin inte med då intäkterna i mars minskade jämfört med 2018.

2,9 miljoner passagerare valde att flyga med Norwegian i mars, en ökning med fem procent jämfört med samma månad 2018. Detta trots att en flygförbud på bolagets Boeing 737 MAX-flygplan infördes under månaden vilket innebar en hel del inställda flygningar.

Även om antalet passagerare fortsätter att öka så har Norwegian det betydligt tuffare med att öka sina intäkter. Trots fler passagerare under mars år 2019 så minskade enhetsintäkten per producerad flygstol i år, och enligt flygbolaget beror detta på att påsken i år infaller i april och inte i mars vilket var fallet år 2018.

Norwegian hade en kabinfaktor på 85,4 procent vilket var 1,3 procentenheter lägre än mars 2018 vilket tyder på att kapaciteten ökar snabbare än passagerarna och även intäkterna för Norwegian.

Norwegian genomförde 97,4 procent av de planlagda flygningarna i mars trots att bolagets Boeing 737 MAX-plan togs ur trafik vilket påverkade passagerarna i liten grad. Bland annat slogs ett flertal flygningar ihop och för tillfället flyger fem flygbolag på Norwegian-linjer där MAX:en skulle flugit.

”Trots att våra Boeing 737 MAX-plan togs ut ur trafik i mars är regulariteten bra och punktligheten ökade med så mycket som 8,5 procentenheter (till 80,8 procent). Norwegians duktiga medarbetare har jobbat dag och natt för att hitta bra lösningar för våra kunder. Vi har en bra dialog med Boeing för att lösa problemen som parkeringen av Boeing 737 MAX orsakar bolaget , säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

(Foto: Atle Straume)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.