Boeing 737 MAX – Icelandair stoppar flyglinjer till Nordamerika

Flygförbudet på Boeing 737 MAX gör att Icelandair inte kan flyga över hela sitt linjenät och tvingas leasa in extra flygplan. Men det slutar inte där, då det isländska flygbolaget också stoppar två flyglinjer till Nordamerika, delvis på grund av flygförbudet.

När stora delar av världen införde ett flygförbud på Boeings 737 MAX hade Icelandair fem stycken av typen i sin flotta kombinerat med ett 30-tal Boeing 757 samt 767. Att man inte kan använda dem fem MAX-flygplanen har dock inneburit att man tvingas, precis som många andra bolag som flög med MAX, wet-leasa in flygplan för att klara av sitt linjenät.

Icelandair har sedan tidigare wet-leasat två Boeing 767-300ER från portugisiska euroAtlantic Airways och de kommer att börja flyga från Reykjavik under april samt tidigt i maj. Dessutom kommer Icelandair att ta in en Boeing 757-200 från en extern operatör.

Men det slutar inte där för Icelandair och MAX-problemen. Det isländska flygbolaget har nämligen beslutat att stoppa flygningarna till två nordamerikanska destinationer innan de börjat, delvis på grund av flygförbudet. Det är Halifax i Kanada och Cleveland i USA som Icelandair skulle börjat trafikera tidigt i sommar men som nu inte får trafik med Icelandair. Förutom flygförbudet på Boeing 737 MAX beror beslutet på att man anpassar kapaciteten till en ökad efterfrågan om att flyga till Island och en mindre att flyga USA-Europa via Reykjavik.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.