Polisens helikoptrar stör, berör och hjälper

Polisens helikoptrar flyger ibland mycket lågt och detta kan irritera vilket Polisen i Malmö fått erfara där helikoptrarna stör, berör och stundtals är avgörande för polisarbetet. 

Polisens helikopter väcker känslor och det har kommit in mer än halvdussinet anmälningar till Malmös miljöförvaltning sedan sommaren 2018. Samtidigt är den ibland avgörande i polisarbetet. Det berättar Andy Roberts chef på lokalpolisområde Malmö norr om nedan.

Andy Roberts, chef på lokalpolisområde Malmö norr, har förståelse för att folk kan bli störda av ljudet, eller väckta om helikoptern flyger i närheten på natten.

”Det är beklagligt om folk blir störda och polisen använder helikopter enbart vid vissa typer av insatser. Samtidigt är den viktig för att vi i de fallen ska kunna arbeta så effektivt som möjligt”, säger Andy Roberts.

Han fortsätter förklara att man inte använder helikoptern lättvindigt, men att man inte heller drar sig för att använda den då den ger en tydlig fördel i arbetet.

”Helikoptern ger oss framför allt möjlighet till överblick och att snabbt vara på plats. Den är ett viktigt verktyg precis som radiobil, motorcykel, hund, häst och även drönare. Samverkan mellan våra olika enheter ger oss möjligheter att lösa uppgifter som annars hade varit mycket osäkrare”.

”Drönare används för vissa spaningsuppgifter och i takt med att tekniken ger ökade möjligheter kommer de användas mer och i fler situationer”, säger Andy Roberts. Han menar dels att kostnaderna för drönare innebär fördelar och även att ljudnivåerna blir lägre. Ändå har helikoptern även i framtiden vissa egenskaper som gör dem fortsatt betydelsefulla i brottsbekämpning, inte minst snabbheten och möjligheten att transportera personer, eller ha med sig tyngre utrustning.

”Helikopter har hjälpt oss klara av situationer som annars skulle innebära att grova brottslingar inte hade kunnat fångas, att polis eller allmänhet hade utsatts för större fara, eller att försvunna personer kanske inte hade hittats. Ibland är sekunder helt avgörande och vid sådana tillfällen hoppas jag allmänheten har överseende med ljudet från helikoptern”, avslutar Andy Roberts.

(Foto: Polisen)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.