Flygskatten – norrländska flygplatser väntar på ekonomisk kompensation

Fyra flygplatser i Västerbotten som tappat passagerare sedan flygskatten infördes den 1 april år 2018 väntar på kompensation från staten vilket man lovat om passagerarna skulle svika landets regionala flygplatserna, vilket de har gjort.

När flygskatten infördes den 1 april år 2018 blev flygplatser i Norrland som på förhand trodde att passagerarsiffrorna skulle minska på grund av detta lovade ekonomisk kompensation. Efter ett drygt år med skatten är resultatet tydligt, antalet passagerare har minskat, och därför vill de fyra flygplatserna, Skellefteå, Lycksele, Vilhelmina samt Hemavan Tärnaby nu ha sin ekonomiska ersättning.

Flygplatserna tycker att utbetalningarna dröjer trots att man kan bevisa att passagerarantalen minskat i samband med införandet av flygskatten. Skellefteås flygplats beräknar att man kommer tappa ungefär en fjärdedel av flygplatsen passagerare under 2019 vilket rör sig om 100 000 till 150 000 resenärer.

Infrastrukturminster Tomas Eneroth menar dock att det inte gått tillräckligt lång tid för att kunna bevisa att det är flygskatten som gjort att passagerarsiffrorna minskar. Han säger samtidigt att man kommer betala ut pengar till flygplatser som kan visa på att de extra 60 kronorna per biljett som skatten innebär har inneburit en minskning av antalet passagerare.

Totalt har 120 miljoner kronor avsatts till kompensation för flygplatser i Norra Sverige som man förutsåg skulle få det ännu tuffare ekonomiskt än vad som var fallet innan flygskatten på grund av ett minskat flygresande.

(Foto: Robert Lindberg)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.