WOW Air-VD vill starta nytt

Närmare två veckor efter konkursen av WOW Air vill flygbolagets VD starta ett nytt flygbolag med samma namn och med samma upplägg. Det finns redan en färdig affärsplan och man ska nu jaga investerare.

Torsdagen den 28 mars försattes WOW Air i konkurs efter att man kämpat med att hitta nya investerare till bolaget utan resultat. WOW Airs VD Skúli Mogensen har tillsammans med ett antal andra personer från WOW Air redan planer på att starta ett nytt flygbolag med samma namn.

Det nya WOW Air har redan en utarbetad affärsplan som visar att bolaget ska ha ett liknande upplägg som första versionen av flygbolaget. Om ett nytt flygbolag kommer i luften är dock mycket osäkert då det i nuläget saknas investerare och det behövs 40 miljoner dollar i investeringar för att komma igång med det nya bolaget.

Nya WOW Air ska ha Mogensen som VD och även de övriga personerna som är med på uppstartsplanerna ska behålla sina positioner från gamla WOW Air. Dock har samtliga sagt att man är villig att sänka sina löner med 30 procent under en uppstartsperiod. Ägandeskapet av nya WOW Air kommer ge eventuella investerare 49 procent av bolaget medan Mogensen själv ska äga 51 procent.

Flygplansflottan i ett nytt flygbolag ska bestå av fyra Airbus A321neo samt en A320neo vilket innebär att WOW inte väljer att investera i widebodyflygplan en andra gång. Efter bolagets konkurs är det flera som menat att WOW Airs val att introducera widebodyflygplanet Airbus A330 var dödsstöten för bolaget då det krävs helt andra passagerarvolymer och ekonomi för att klara av att flyga A330 med ekonomisk vinst jämfört med narrowbodyflygplan från A320-familjen.

Om ett nytt WOW Air kommer i luften är i nuläget mycket osäkert, men om man gör det ska en långsammare tillväxtmodell tillämpas än den första, med 13 destinationer i Europa och Nordamerika i ett första steg. År 2021 planerar man att utöka flygplansflottan till tio flygplan men det är osäkert om fler destinationer är tilltänkta i samband med det.

Frågan är dessutom om investerare lockas till nya WOW Air när det till stora delar är samma personer som ska arbeta för bolaget och med samma upplägg som innebar konkurs. Strax innan WOW Airs konkurs hade man 300 miljoner dollar i obetalda skulder, och med ett nytt WOW Air kommer det då att sluta på samma sätt?

(Foto: Oliver Holzbauer)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.