Lufthansa och Qatar Airways i köptagen

Både Lufthansa och Qatar Airways är i köptagen. Lufthansa är klart intresserade av tyska Thomas Cook-bolaget Condor, men hos Qatar Airways är det däremot tystare kring vilket flygbolag som man kan tänkas ta över. Klart däremot är att man ska investera i flygbolag under året.

Tendensen att större flygbolagsgrupper köper upp mindre flygbolag blir allt vanligare. Senaste i raden av potentiella uppköp och övertagande är Delta Air Lines förhandlingar med den italienska staten om Alitalia, men även Lufthansa och Qatar Airways planerar att växa genom övertagande och innehav av samt i mindre flygbolag.

Lufthansa har gjort det tydligt att man är intresserade av det tyska flygbolaget Condor som främst flyger åt researrangörer inom Thomas Cook-gruppen, men också på egna reguljära linjer till semesterdestinationer över världen från Tyskland. Lufthansa är intresserade av det tyska flygbolagets nisch med semesterflygningar, en marknad som enligt Lufthansa-VD:n Carsten Spohr står för 15 procent av Lufthansas passagerare från Frankfurt och München.

För Qatar Airways del är det däremot mer oklart vilket flygbolag som man kan tänkas ta över. Det är däremot klart att det hela kommer att ske under 2019 enligt bolagets VD Akbar Al Baker som berättade om planerna under Aviation Africa Summit. Al Baker säger också att de planerade investeringarna inte hänger ihop med Qatar Airways ekonomiska förlust för 2018 och är tydligt med att Qatar kommer fortsätta investera trots en förväntad förlust även under 2019.

Qatar Airways har idag innehav i IAG, 21 procent, som bland annat består av British Airways och Iberia, LATAM Airlines 10 procent, Cathay Pacific 9,6 procent och AQA Holding 49 procent, moderbolag till Air Italy. Al Baker har tidigare uttryckt ett intresse över att investera i Indien men det är enligt nuvarande uppgifter inte aktuellt under 2019 enligt ch-aviation.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.