Linköping – Flygtrafikledning på distans till sommaren

Linköping City Airport har blivit landets tredje flygplats som godkänts för att kunna trafikledas på distans och start för den nya trafikledningen ska ske i sommar.

Linköping City Airport har blivit godkänd av Transportstyrelsen för att flygtrafikledas på distans. Därmed blir Linköping den tredje svenska flygplatsen som ansluts till centralen för flygtrafikledning på distans i Sundsvall, RTC Sundsvall och premiären för RTC på den östgötska flygplatsen är preliminärt planerad till sommaren.

”Med LFVs och Saabs koncept för flygtrafikledning på distans får Linköping/Saab flygplats en effektiv och säker flygtrafikledning för framtiden”, säger Per Kjellander, operativ chef på LFV. Det är glädjande att Transportstyrelsen nu har godkänt detta och att Sverige ligger i framkant med att nyttja innovativa och digitala lösningar.

Flygtrafikledning på distans är ett resultat av ett nära samarbete mellan LFV och Saab. LFV utarbetar och utvecklar de operativa koncepten medan Saab står för de tekniska lösningarna. Redan 2015 anslöts Örnsköldsviks flygplats och 2017 Sundsvall Timrå Airport till RTC Sundsvall. Under 2018 etablerades de första distansledda flygplatserna utanför Sverige i och med att Cranfield Airport i Storbritannien och Saarbrücken Airport i Tyskland tog den nya tekniken i bruk.

RTC är bygger på att en mast med kameror och sensorer placeras ut på flygplatsen som distansleds. Allt som registreras länkas i realtid till flygledningscentralen och projiceras på en skärm. Flygledningen sker via flygledningscentralen, RTC eller Remote Tower Center, där flygledare kontrollerar och styr trafiken.

(Foto: LFV)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.