Air Asia X tittar återigen på flygtrafik till Skandinavien

Lågpris på långflyg är ett populärt val och Air Asia X tittar återigen på att starta trafik enligt konceptet från någon av bolagets hubbar till Europa där Stockholm nämns som en av de hetare kandidaterna.

Det är inte första gången som rykten kring att Air Asia X vill starta långlinjetrafik till lågpris från Asien till Skandinavien. Nu har bolagets VD Tony Fernandes återigen skapat liv i luckan efter en intervju med Flight Global där han nämner att man nu arbetar på att få de nödvändiga trafiktillstånd som krävs för flygningar till Skandinavien och Östeuropa. Det är främst tillstånd om överflygningar över Ryssland som kan skapa problem.

Air Asia X har tidigare nämnt Stockholm som en tänkbar destination, vilket gör Arlanda till en av de hetare kandidaterna att locka till sig bolaget. Även Oslo samt Köpenhamn har nämnts i ryktena kring nya flyglinjer. Air Asia X har idag sin huvudbas i Malaysia och om det blir aktuellt med flygningar till Skandinavien rör det sig troligen om flygningar till Kuala Lumpur.

Det kan även bli tal om andra destinationer som exempelvis Bangkok där Air Asia Xs dotterbolag Thai Air Asia X har sin bas och flyger med 10 Airbus A330-flygplan. Air Asia X själva har drygt 20 A330-flygplan i flottan.

Air Asia X har tidigare flugit från Asien till London Stansted och Paris, men de linjerna har lagts ned på grund av höga olje- och bränslepriser. Detta påpekar även VD Fernandes i intervjun med Flight Global där han säger att man som lågprisflygbolag inte kan överföra de dyrare bränslepriserna på resenärerna på samma sätt som fullkostnadsflygbolag kan.

(Foto: G B_NZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.