Första rapport om MAX-krasch klar – nya uppgifter om felaktig sensor

Piloterna på ET 302 som kraschade den 10 mars gjorde inga fel och följde de föreskrifter som kommit från Boeing efter Lion Air-kraschen. Dessutom kommer ny uppgifter om att en felaktig sensor på Lion Airs Boeing 737 MAX 8 som kraschade ska ha repeterats i USA innan kraschen.

En första rapport kring Ethiopian Airlines flygning ET 302, Boeing 737 MAX 8, som kraschade den 10 mars kort efter start från Addis Abeba har nu släppts. Den visar att piloterna följt de nödvändiga rutiner som Boeing tagit fram och som FAA godkänt efter Lion Air-kraschen med samma flygplanstyp i slutet av 2018.

Den nödvändiga och nya procedurerna som Boeing tog fram efter Lion Air-kraschen består bland annat av hur man kopplar hur MCAS-systemet som var anledningen till den kraschen.  Den preliminära rapporten slår även fast att både flygplan och piloter var certifierade för att flyga och att flygplanet i fråga uppträde normalt under starten.

Vid Ethiopian Airlines-kraschen den 10 mars miste 157 människor från 35 länder livet, däribland Sverige, och enligt Etiopiens transportminister kommer en utredning kring händelsen att släppas om cirka ett år och då förhoppningsvis visa på vad som är orsaken till kraschen. I nuläget har flygplanstypen Boeing 737 MAX flygförbud över stora delar av världen vilket beräknas kosta både Boeing och flygbolagen som använt typen mångmiljardbelopp.

Vad som orsakat kraschen i Etiopien är däremot fortfarande oklart. Dock kommer det nya uppgifter kring Lion Air-kraschen som gör gällande att den felaktiga sensor som tros ha aktiverat MCAS-systemet och därefter försatt flygplanet i pitch down som resulterade i kraschen ska ha reparerats i USA innan kraschen. Den aktuella reparatören är baserad i Florida och utredare ska nu titta närmare på reparatören. Detta då det finns frågor kring om sensorn, en AoA-sensor, testades efter att den blivit reparerad och om den testats varför visade då testen att den inte fungerade korrekt.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.