Adria Airways stoppar Sukhoi SSJ-köp

Sukhoi var på väg att behålla sitt flygplan SSJ 100 i Europa genom Adria Airways efter att CityJet dumpat dem. Men nu gör Adria Airways samma sak efter att man inte ser flygplanstillverkaren som en långsiktig partner. 

När Brussels Airlines tillsammans med operatören CityJet valde att fasa ut samtliga Sukhoi SSJ 100-flygplan från trafik efter många inställda avgångar och brist på reservdelar, började den ryska flygplanstillverkaren att leta efter en ny europeisk operatör av flygplanstypen. Resultatet blev Adria Airways som planerade att dry-leasa 15 stycken SSJ 100 från Sukhoi.

Dock har det slovenska flygbolaget nu valt att stoppa avtalet med Sukhoi eftersom man inte ser en stabil och långsiktig partner i form av flygplanstillverkaren. Dessutom fattades det en tydlig vision över framtida utvecklingar hos Sukhoi vilket ledningen hos Adria såg som ett problem.

Adria Airways understryker dock att flygplanstypen i sig fortfarande är intressant, men man kommer inte att utöka flygplansflottan med fler flygplan i nuläget. I och med stoppet av infattningen av Sukhoi-flygplan stoppas även investeringar på 10 miljoner euro till Adria under året som inte behövs enligt bolagets ägare 4K Invest.

Adria Airways har idag sin hubb på Ljubljana flygplats och flyger till ett 15-tal destinationer i Europa med tre Airbus A319, två CRJ-700, nio CRJ-900 samt sex SAAB 2000-flygplan. Dessutom är flygbolaget populärt bland andra flygbolag att anlita för olika wet-lease uppdrag.

(Foto: Ruslan Krivobok)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.