SAS-piloter varslas inför strejk

95 procent av SAS-piloterna i samtliga tre skandinaviska länder där bolaget har baser har nu varslats om strejk med start den 26 april om parterna inte lyckas nå en ny överenskommelse.

Efter två år med fred har nu förhandlingar mellan SAS och bolagets piloter återigen blivit en strid som just nu har strandat. Detta innebär att piloterna i SAS Pilot Group varslats inför en strejk som är planerade att starta den 26 april om parterna inte kommit överens.

Enligt piloterna är det tre huvudsaker som skiljer mellan parterna och det inkluderar samarbetsavtal, ett långsiktigt samt förutsägbart schema och löner efter marknadsvillkor.

SAS-piloterna har givetvis noterat att flygbolaget haft ett överskott på 3,8 miljarder kronor sammanlagt de senaste två räkenskapsåren och detta vill man ta del av genom högre löner. Piloterna anser att man varit med och bidragit till överskotten och anser därför att det är naturligt att de också får ta del av dem.

SAS Pilot Group består av Dansk Pilotförening, SAS-flygeres Forening (Norge), Scandinavian Norge Flygforening och Svensk Pilotförening SPF. Tillsammans har de båda facken 95 procent av SAS-piloterna organiserade hos sig.

SAS Pilot Group består af Dansk Pilotforening (DPF), Norske SAS-flygeres Forening (NSF), Scandinavian Norge Flygerforening (SNF) og Svensk Pilotförening (SPF) og organiserer ifølge egne oplysninger omkring 95 procent af samtlige SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige.

Om en strejk skulle utbryta kan SAS ändå hålla igång en del av trafiken med de övriga fem procenten SAS-piloter samt genom underleverantörerna, SAS Irland, CityJet, Flybe, Air Nostrum samt estniska Regional Jet.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.