Världens största flyglinjer

När 2018 års statistik summerats och analyserats är sex av de tio största flyglinjerna i världen belägna i Asien. Trots att Europa står för en dryg fjärdedel av världens flygtrafik platsar inte en enda flyglinje på topp tio-listan.

Det är analysföretaget OAG som gjort en sammanställning av världens flyglinjer under 2018 och analysen visar att världens största flyglinje, beräknat efter antal flygningar, är en någorlunda doldis. Det är inrikeslinjen Jeju-Seoul i Sydkorea där 79 460 flygningar genomfördes av sju flygbolag, däribland Korean Air, under förra året.

Asien dominerar stort på listan och tar sex av tio platser på topp tio listan som även består av Los Angeles-San Francisco (9), Jeddah-Riyadh (10), Melbourne-Sydney (2) och Sao Paulo-Rio de Janeiro (4). Inte någon flyglinje i Europa platsar alltså på topp tio listan trots att man står 26 procent av världens flygtrafik medan Nordamerika och Sydamerika står för 23 respektive sju procent. Asien är den världsdel som står för mest flygtrafik, 36 procent.

Förklaringen till att Europa släpar efter när det gäller enskilda flyglinjer är troligen att där de stora passagerarströmmarna finns, finns det även konkurrerande transportmedel som tåg och bil där den totala restiden inte skiljer allt för mycket till fördel för flyget.

(Foto: BriYYZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.