Nytt Embraer-flygplan nära certifiering

Embraer senaste flygplanstyp, Praetor 600, en vidareutveckling av bolagets Legacy-flygplan, är nu nära en typcertifiering hos amerikanska FAA. Enligt Embraer är flygplanstypen en säljsuccé med alla flygplan som ska tillverkas fram till mitten av 2020 redan sålda.

Embraer har gått in i slutfasen av sin certifiering av bolagets nya business jet Praetor 600 som är en vidareutveckling av tillverkarens Legacy-flygplan och ett typgodkännande av Praetor i USA är nära. Den första Praetor 600 planers att sättas in i trafik under andra halvan av 2019 och Embraer hoppas att det nya flygplanet ska sätta fart på business jet markands som mattas av något under de senaste åren.

Certifieringsperioden för Praetor 600 avslutades den 11 mars och har genomförts med tre flygplan, två prototyper samt ett produktionsflygplan, som tillsammans har loggat 440 flygtimmar fördelat på 372 flygningar vid Embraers testbas i brasilianska Gaviao Peixoto.

Praetor 600 lanserades i oktober 2018 tillsammans med det mindre systerflygplanet Praetor 500 som planeras att godkännas av USA under 2019 års tredje kvartal. De båda flygplanstyperna är utvecklingar av Embraer-flygplanen Legacy 450 samt 500 där de både Praetor och Leagcy har samma flygplanskropp och vingar men utrustade med olika motorer.

De nya Praetor-flygplanen ska ha två Honeywell HTF7500E-motorer och större bränsletankar än Legacy-flygplanen vilket innebär att räckvidden för Praetor 600 är på 7 200 kilometer vilket innebär att Praetor har den längsta räckvidden av business jets i ”midsize” segmentet.

Enligt Flight Global säger Embraer att de båda nya flygplanstyperna säljer bra, men att Praetor 600, som har plats för åtta passagerare, ligger i topp med produktionen av flygplan redan utsåld fram tills mitten av år 2020.

(Foto: Embraer)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.