Ryssland gör det svårare för Airbus och Boeing att sälja flygplan

En nekad importlicens från Kreml för 30 Boeing 737 MAX-flygplan och ett typcertifikat för Airbus A220 som inte är godkänd gör att ryska flygbolag allt mer tvingas att välja inhemska flygplansmodeller istället för flygplan från Airbus och Boeing.

En ny policy som Ryssland antagit gör det nu svårare för flygplanstillverkare utanför Ryssland att sälja flygplan till ryska flygbolag. Detta då ryska flygbolag, enligt den nya policyn, ska kontakta den ryska staten innan man beställer nya flygplan som sammanlagt har ett värde på över 15 miljoner amerikanska dollar. I dessa affärer ska den ryska staten ”vägleda” flygbolagen vid val av flygplanstyp.

Ett exempel på den nya policyn Ryssland valt att applicera, är Aeroflots lågprisflygbolag Pobeda som nyligen nekades en importlicens på 30 Boeing 737 MAX-flygplan. Enligt ryska tidningar ska Pobeda fått ett ”råd” från kommissionen för import i Ryssland att skifta fokus på framtida flygplansköp från Boeings 737 MAX till det ryska flygplanet MC-21.

Pobeda ska dock ha fått tillåtelse att ta emot 20 Boeing 737 MAX 8 mellan 2019 och 2021, men år 2022 behöver man ytterligare 30 nya flygplan och här har den ryska importmyndigheten, enligt AINonline ignorerat flygbolagets vilja om att anförskaffa fler flygplan från Boeing.

Även Airbus har drabbats av den ryska statens åtstramningar av flygplan som tillverkas utanför Ryssland då deras A220-300 inte fått ett godkänt typcertifikat i Ryssland. Detta drabbar bland annat det ryska flygbolaget Red Wings som planerade att ta emot sex stycken A220-flygplan, men Red Wings har nu dragit sig ur överenskommelsen med Airbus.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.