Upplagt för priskrig mellan SAS och DAT i Danmark

På den danska inrikesmarknaden trappas tonerna upp mellan SAS och DAT. Detta då SAS har planer på att ge sig in på Bornholm-Köpenhamn, en linje som DAT idag är ensamma på. Om SAS gör verklighet av sina planer kommer DAT dock att ge tillbaka genom att etablera sig på en SAS-inrikeslinje.

Stundtals samarbetspartners och just nu fiender. Det är förhållandet mellan SAS och DAT, Danish Air Transport. Under flera år har DAT vid ett flertal tillfällen flugit för SAS då bolagets egna flygplansflotta inte räck till, men på den danska inrikesmarknaden håller man nu på att bli bittra fiender då SAS hotar att ge sig in på Bornholm-Köpenhamn, en flyglinje som DAT idag är själva på.

Det är redan klart att SAS kommer att flyga med bolagets Airbus A320neo till Bornholm från Köpenhamn under den danska motsvarigheten till Almedalsveckan i juni. Detta är något som inte fallit i god jord hos DAT som tidigare varit en av huvudsponsorerna till evenemanget, men den platsen har nu SAS tagit över.

SAS tillfälliga intåg i juni på Bornholm kan dock komma att bli permanent då flygbolaget märkt av att det finns en efterfrågan att flyga med SAS på Bornholm-Köpenhamn. Enligt check-in.dk tittar bolaget nu på att flyga tre gånger per dag på sträckan, men detta vill SAS själva inte bekräfta. Dock säger bolagets danska presschef Mariam Skovfoged till danska TV2 att Bornholm är en mycket intressant destination och att det finns ett intresse av att flyga med SAS även under andra tider på året.

Att SAS överväger att börja flyga till Bornholm har fått DAT att se rött. Det danska flygbolaget är idag själva på linjen och flyger upp till tio gånger per dag mellan Bornholm och den danska huvudstaden. Ett SAS-intåg på linjen skulle troligen drabba DAT hårt på grund av SAS starka varumärke och transferprodukten som bolaget kan erbjuda på Kastrup samt möjligheten till EuroBouns-poäng.

Även idag går det dock att resa vidare via Kastrup på samma bokning med DAT då man har ett interline-avtal med SAS. Det avtalet tillsammans med övriga samarbeten mellan bolagen kommer dock att försvinna om SAS ger sig in på Bornholm-Köpenhamn enligt DATs VD Jesper Rungholm.

Som ett motdrag till SAS planer har DAT-VD:n Rungholm sagt att man kommer se över vilka andra inrikeslinjer som man kan konkurrera på och enligt honom finns det en självklar linje. Det är Aarhus-Köpenhamn där SAS idag är ensam aktör. Rungholm säger till check-in.dk att man idag betalar 1 000 danska kronor mer på den sträckan än Bornholm-Köpenhamn som är en likvärdig flyglinje avståndsmässigt.

Det är alltså upplagt för ett priskrig på den danska inrikesmarknaden om SAS bestämmer att ge sig in på Bornholm-Köpenhamn och om DAT väljer att svara med att ge sig in på SAS-linjen till Aarhus.

(Foto: G B_NZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.