Försenad eller inställd flygning – har du rätt till kompensation?

Runt om i världen finns det åtta miljoner personer som har rätt till ersättning efter sin flygresa. Dock vet färre än två procent om detta och kompensationsföretaget Airhelp vill gör något åt detta och få flygresenärerna att ha koll på sina rättigheter.

Blev ditt flyg inställt eller försenat på väg till semestern eller på jobbresan? Då kan Airhelp hjälpa dig att få ersättning från flygbolagen. Bolaget som grundades år 2013 har hjälpt över 10 miljoner resenärer och är ett av flera bolag som arbetar för att resenärer som drabbats av försenade, inställda eller överbokade flyg ska få den ekonomiska ersättning som de har rätt till. Airhelp jobbar idag för miljontals resenärer som inte har vetskap om vilka rättigheter de har eller inte har tid eller ork att driva en process mot ett flygbolag.

När 2018 års statistik summeras har antalet flygförseningar på tre timmar eller mer aldrig har varit högre inom samt till och från EU. Enligt en genomgång Airhelp gjort visar det sig att det rör sig om 93 000 flygningar som startat eller landat i ett EU-land som då ger passagerare rätt till ersättning enligt EU-lagen (EG) nr 261/2004.

Den enskilt största anledningen till de ökade förseningarna under 2018 beror på strejker bland flygbolagens eller underleverantörers personal. Detta i kombination med att en ökning av passagerare under 2018 sätter hård press på flygbolagen vilket även Airhelp märker av.

”Vi har sett en stor ökning i antalet ersättningskrav och det är uppenbart att många passagerare behöver hjälp med att få rätt information och assistans för att kräva den ersättning de enligt lag har rätt till”, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson.

I huvudsak baserar Airhelp sina kompensationskrav på flygningar i EU samt USA. I EU är det EU-lagen (EG) nr 261/2004 som kräver att flygbolag ska kompensera flygresenärer för långvariga flygförseningar, inställda flygningar och i situationer där de nekas ombordstigning.

Skulle en flygning bli inställd och flygbolaget inte meddelar detta senaste två veckor innan den planerade avresan har man som passagerare mest troligt rätt till 600 euro. Dock finns det ett flertal om vid inställda flyg där flygbolagen bland annat kan hävda oförutsägbara händelser för att inte betala ut någon ersättning, men genom att fylla i ett formulär på Airhelps hemsida får man svar om den aktuella inställda flygningen ger rätt till ersättning. Även missade anslutningsflyg som är på samma bokning och förlorat eller förstört incheckat bagage ger enligt Airhelp rätt till en ersättning på mellan 1500 och 3500 euro, både i USA och EU.

I USA är det däremot en annan historia där flygbolagen har betydligt mer makt och bestämmer själva vad de vill eller kan ersätta resenärer med vid förseningar eller inställda flygningar, förutom ett undantag. Vid förseningar på start- och landningsbanan, eller när passagerarna finns ombord på flygplanet finns det ett flertal rättigheter som passagerare, bland annat rätt till mat och dryck samt vad som orsakat förseningar samt ständiga uppdateringar om situationen två gånger i timmen.

Är man som flygresenärer osäker om man har rätt till kompensation från ett flygbolag efter en försenad eller inställd flygning går det via Airhelps hemsida att kontrollera detta. På hemsidan fyller man som resenär i var flygresan börjat och slutat samt vilket datum som den aktuella flygningen skett. Efter ännu mer information om flygresan så som exempelvis flygnummer och på vilken del av resan som problemen uppstod ger Airhelp dig besked om du som resenärer har rätt till ersättning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.