Flygbolagen skickar Boeing 737 MAX till långtidsförvar

Många av de flygbolag som flög med Boeings 737 MAX-flygplan innan typen fick flygförbud har nu börjat sätta flygplanen i långtidsförvar, vilket tyder på att ingen lösning på flygförbudet och de problem som finns med flygplanstypen är att vänta inom den närmsta tiden.

Sedan Boeing 737 MAX belades med flygförbud över stora delar av världen har inställda och försenade flygningar samt ombokningar av resenärer blivit vardag för flygbolagen som använde typen. Det ser även ut att bli fortsatt vardag för flygbolagen då flygförbudet inte ser ut att hävas den närmsta tiden om man tror flygbolagen. Flera har fått tillstånd från de berörda ländernas flygmyndigheter för att kunna flyga flygplanen tomma för att sätta dem i långtidsförvar i väntan på att åter kunna flyga passagerare med dem.

Den största operatören av Boeing 737 MAX-flygplan, amerikanska Southwest Airlines, har börjat att flyga alla sina 34 stycken B737 MAX 8 till Victorvilles flygplats för långtidsförvar. Flygplatsen, belägen i Kalifornienöknen är en ideal plats att förvara flygplan på tack vare det torra klimatet.

Utsikterna för att åter få Boeing 737 MAX i luften ser alltså dåligt ut på kort sikt och Air Canada har valt att ta ur sina flygplan av typen ur sitt flygprogram fram till den 1 juli oavsett om flygplanstypen får flyga innan det datumet eller inte. Allt för att underlätta för sig själva och sina resenärer.

Även i Sverige står ett antal Boeing 737 MAX på marken. På Arlanda står, enligt data från Flightradar24, två B737 MAX 8 från TUI och två från Norwegian sedan den 17 mars. Även på Kastrup, Gardermoen och i Helsingfors finns det MAX-flygplan från Norwegian sedan flygförbudet som infördes den 17 mars. I Flightradar24s databas fanns det 394 Boeing 737 MAX-flygplan i världen som nu står på marken en obestämd tid framöver.

(Foto: Tomás Del Coro)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.