Kraschade MAX-flygplan saknade säkerhetssystem som nu blir obligatoriskt

Ett extra säkerhetssystem som varnar piloterna om flygplanets sensorer rörande anfallsvinkeln befann sig i fel position fanns inte på de Boeing 737 MAX 8 som kraschat. Detta då systemet hittills varit ett tillval som många flygbolag valt bort, men nu gör Boeing det till standardutrustning på samtliga MAX-flygplan.

Utredningen kring Lion Air-kraschen med en Boeing 737 MAX 8 i slutet av oktober förra året går vidare och den troliga orsaken till kraschen är på grund av en trasig sensor som givit indikation till flygplanet att man höll på att stalla och befann sig i en hög anfallsvinkel.

Då tvingade flygplanet genom MCAS-systemet ner anfallsvinkeln på flygplanet som då kraschade eftersom piloterna inte kunde häva den kraftiga negativa anfallsvinkel som flygplanet fick, då man inte hade den höga anfallsvinkel samt inte befann sig i stall som flygplanet trodde på grund av en felaktig sensor.

Under de senaste dagarna har det även framkommit att de flygplanen som kraschat inte haft ett säkerhetssystem som indikerar för piloterna i form av en varningslampa om något är fel med angivelserna av flygplanets anfallsvinkel. Säkerhetssystemet är ett tillval för flygbolagen som många valt att inte inkludera.

I Lion Air-kraschen ska anfallsvinkel-angivelserna varit 20 grader fel, men med säkerhetssystemet hade piloterna kunnat blivit varnade om något var fel. På de kraschade flygplanen ska det även ha saknats en anfallsvinkelsensor som kunnat läsa av flygplanets anfallsvinkel från två olika sensorer.

Sedan Ethiopian Airlines krasch med B737 MAX 8 den 10 mars har Boeing nu beslutat att införa säkerhetssystemet med varningslampan som indikation i samtliga 737 MAX-flygplan som tillverkas.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.