När ska Sverige släppa “flygskammen” och inse fakta? 

När ska Sverige släppa ”flygskammen” och inse fakta? Den frågan ställer sig Simon Ericson efter Åsa Uhlins artikel på Veckans affärer om Uhlins möte med den svenska flygbranschen.

Efter att ha läst Åsa Uhlins, chefredaktör på Veckans Affärer, artikel om flygbranschen och flygets utsläpp står det fortfarande klart att den allmänna uppfattningen är att flygets kilmatpåverkan på 3 % av världens totala påverkan är enormt viktig att minskaMen är det inte rimligt att fokusera på större utsläppsbovar först? Nedan ett utdrag av Uhlins artikel efter ett möte med Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen-Flyg där man pratat om vad flygbranschen gör för att minska branschens klimatpåverkan.

”Alla dessa åtgärder är förstås bra, men frågan är om de räcker – framför allt om vi tillsammans ska kunna reducera utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser i den takt som krävs för att klara Parisavtalets mål.  

Så även efter mötet med flygbranschen är jag övertygad om att vi behöver minska flygresorna. Men också påmind om konsumentens makt: att när man flyger välja möjlighet till klimatkompensation och också titta lite extra på bolagets klimatpolicy” – Åsa Uhlin 

Det verkar alltså som att det inte går in att flyget står för 3 % av världens klimatpåverkan och att koldioxidutsläppen från flyget är 2 % av världens totala. Att vi behöver minska flygresorna är full rimligt om det inte hade varit för den utveckling som pågår i flygbranschen med inblandning av biobränsle och frammarschen av el-flygplan. Med Maria Wetterstrands utredning av obligatorisk inblandning av biobränsle i flygplan som lyfter från Sverige kommer utsläppen från det svenska flyget att minska med 24 % år 2030. 

Det kan även vara värt att notera att 80 % av flygets koldioxidutsläpp kommer från flygresor på över 150 mil där det inte finnas några andra praktiska transportmedel. Dessutom är den nya generations flygplan som ATR 72-600, Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350/A330neo, och A220 så pass bränslesnåla att bränsleåtgången är 0,3 liter per passagerarmil vilket är ytterst jämförbart med en snål miljöbil. Ett exempel på detta är ett av världens största flygbolag, Lufthansa, där deras flygplansflotta under 2017 förbrukade 0,368 liter bränsle per passagerarmil utslaget på samtliga bolagets flygningar världen över. 

Men visst, minska på flygresandet och bidra till en marginell minskning av de 3 respektive 2 % klimatpåverkan samt koldioxidutsläpp som flyget står för idag. Jag kan däremot tycka att det finns betydligt större problem att ta tag i först. Exempelvis utsläppen från vägtrafiken som står 74 % av världens koldioxidutsläpp.  

Så, för att avsluta det hela. Med anledning av att jag är flygpositiv har hela min trovärdighet troligen raserats omedelbart hos dig som läser detta, för flyget ljuger ju och flygmoståndare talar sanning, så klart. Men jag rekommenderar dig ändå att ta en titt på källförteckningen nedan som förhoppningsvis rätar ut eventuella trovärdighetsbekymmer.  

Den som skriker högst har inte alltid rätt. 

Simon Ericson 

flyg24nyheter 

Källor 

https://data.worldbank.org/indicator/EN.CO2.MANF.ZS 2019-03-21 

https://www.atag.org/facts-figures.html  2019-03-21 

http://www.lfv.se/fragor-och-svar-miljo 2019-03-21 

https://www.lufthansagroup.com/en/themes/balance-2018.html 2019-03-21 

https://www.va.se/nyheter/2019/03/21/vad-flygbranschen-sade-till-mig-i-enrum–efter-var-uppmaning-att-halvera-flygresorna/ 2019-03-21 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utredning-30-procent-av-flygbranslet-ska-vara-fornybart-2030 2019-03-21 

Foto: Airbus

6 kommentarer

 1. Det är intressant att flygsektorn alltid jämför med världsstatistik. Om ni vill ange fakta, ta då inte bara upp data som gynnar er. Ange hur Sveriges nationella och internationella flygutsläpp står sig i relation till Sveriges utsläpp. Det är en multipel större än 2-3%.

  Flygsektorns slutsats: Flyg står för en obetydlig andel av världens utsläpp, vi ska inte bry oss så mycket.

  Ett tillägg för alla i Sverige: Flygresor har en betydande roll i svenskarnas utsläpp.

  1. Jag har länge efterlyst en utredning om hur mycket utsläpp det krävs för att tågen skall rulla, då menar jag hur mycket koldioxidutsläpp för att framställa el och då är det bla el som kommer ifrån kolkraftverk samt alla de gamla diesellok som fortfarande körs dagligen för underhåll m,m

   Det känns som om det inte görs någonting för att minska deras utsläpp och att de inte granskats ännu?

  2. Var utsläppen sker påverkar också! Att det sker högt upp är bara värre, det är tydligen lätt att glömma.

   1. Det finns ingen forskning som bevisar detta. Den informationen är baserad på gissningar. Som sagt, ta reda på fakta innan du ställer felaktiga påståenden.

  3. Så Simon Eriksson försvarar Svenskt flygresande med att använda internationella siffror. Tänk dig då att omvandla svenska siffror på hela övriga världen som aldrig ens suttit i ett flygplan ? Då fick du sätta en nolla bakom siffrorna……

 2. Börja med att ge vetenskapliga, bona fide, bevis på att CO2-molekylen påverkar atmosfärens temperatur !

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.