Flygbolag stoppar stororder av Boeing 737 MAX 8

Det statsägda indonesiska flygbolaget Garuda har efter de två krascherna med Boeing 737 MAX 8 valt att stoppa sin stororder på 50 flygplan av typen då bolagets kunder tappat förtroendet för flygplanet.

Det indonesiska nationella flygbolaget Garuda Indonesia som har en flygplansflotta som består av 140 flygplan som flyger till drygt 90 destinationer blir det första flygbolaget som stoppar en planerad order av Boeings 737 MAX 8. Detta efter de två krascherna som flygplanstypen varit inblandad i och enligt Garudas talesperson Ikhsan Rosan har flygbolagets passagerare tappat förtroendet för flygplanstypen.

Garuda lade en order på 50 Boeing 737 MAX 8-flygplan under 2014 till ett värde av 4,9 miljarder dollar och har redan tagit emot ett av flygplanen. Men nu har flygbolaget meddelat Boeing att man inte vill ta emot de resterande 49 MAX 8-flygplan som bolaget har beställt.

Det verkar dock som att Boeing inte ger upp hoppet om att hela ordern är förlorad. Representanter från den amerikanska flygplanstillverkaren ska nämligen besöka Jakrta och Garuda för att diskutera cancelleringen av beställningen under nästa vecka.

Boeing har idag beställningar på närmare 5 000 B737 MAX-flygplan vilket kommer hålla igång tillverkarens produktion av flygplanstypen en lång tid framöver. Det återstår dock att se om fler flygbolag väljer att säga upp sina beställningar till följd av krascherna och det nuvarande flygförbudet för MAX-flygplanet.

Garuda Indonesia är Indonesiens andra största flygbolag, efter Lion Air, och flyger från fyra hubbar i Indonesien. Flygbolaget är sedan 2014 medlem i Skyteam-alliansen där bland annat Air France-KLM, Delta Air Lines och Kenya Airways också är medlemmar. Ett troligt alternativ att ersätta B737 MAX 8-flygplanen för Garuda är nu Airbus A320neo.

(Foto: Bathara Sakti)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.