Flyttdag i Istanbul – nordiska flygningar ställs in

I början av april är flyttdag i Istanbul då flygtrafik ska flyttas från Atatürk-flygplatsen till Istanbul New Airport. Detta påverkar främst Turkish Airlines som ställer in närmare 90 flygningar till Norden i samband med jätteflytten.

Lördag den 6 april är det flyttdag mellan Istanbuls nuvarande storflygplats Atatürk och Istanbul New Airport. Flytten beskrivs som mycket komplicerad och Turkish Airlines som är den största operatören i Istanbul har sedan tidigare flyttat över en liten del av sin flygplansflotta till New Airport för att testköra den nya flygplatsen.

I dagsläget flyger Turkish Airlines till 18 destinationer från den nya flygplatsen, men från den 6 april ska nästintill samtliga flygningar flyttas från Atatürk till New Airport. Flytten av verksamheten till New Airport beräknas sammanlagt ta 45 timmar att genomföra.

Logistiken kring flytten innebär att Turkish Airlines ställt in 86 flygningar till och från Norden i samband med den 6 april och därefter. Göteborg är den flygplats som drabbas mest med 20 inställda avgångar följt av Köpenhamn 18 inställda avgångar och Oslo samt Helsingfors med 14 inställda avgångar vardera. Även på Stockholm Arlanda-Istanbul samt Billund-Istanbul kommer 12 respektive åtta flygningar att ställas in.

Istanbul New Airport skulle varit i full drift redan i slutet på oktober förra året. Men sedan flygplatsen invigdes den 29 oktober 2018 med sparsam trafik har datumet för full flygtrafik skjuts fram ett par gånger, först till slutet på mars och nu senast till den 7 april.

(Foto: Sergey Kustov)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.