easyJet lämnar Alitalia-övertagande – Delta allt närmare ett köp

Brittiska easyJet har valt att lämna förhandlingarna om ett övertagande av det förlusttyngda flygbolaget Alitalia. Det lämnar nu Delta Air Lines som ensamt flygbolag kvar i förhandlingarna och mycket talar för att det amerikanska flygbolaget tar över det italienska flygbolaget.

easyJet med svenske VD:n Johan Lundgren har valt att backa ur de förhandlingar som pågår om ett övertagande av förlusttyngda Alitalia från den italienska staten enligt ett meddelande till Londonbörsen från det brittiska lågprisflygbolaget. Man nämner inga anledningar till varför man nu lämnar, men beslutet innebär att amerikanska Delta Air Lines nu är det enda flygbolaget som kvarstår inför ett övertagande av Alitalia.

Delta fortsätter nämligen att föra förhandlingar kring ett övertagande av Alitalia som just nu lever med konstgjord andning från den italienska staten. Tillsammans med det statskontrollerade italienska järnvägsbolaget Ferrovie dello Stato Italiane hoppas man ha ett klart förslag senast den 31 mars då den italienska staten satt det som sista datum för att ha en klar räddningsplan för det sedan länge förlusttyngda Alitalia.

Amerikanska Delta har sedan en lång tid tillbaka varit en partner för Alitalia, bland annat genom Skyteam där Alitalia var medlem sedan år 2009. Dessutom är Alitalia medlem i Air France-KLM samt Deltas transatlantiska samarbete som innebära att de fyra flygbolagen delar på ekonomiska vinster på linjerna över Atlanten. Det gör det därför naturligt att samarbetet fördjupas genom att Delta går in som ägare i det italienska flygbolaget.

För easyJets del innebär slutet i Alitalia-förhandlingarna dock inte att man lämnar fokuset på den italienska marknaden. I ett pressmeddelande säger easyJet att Italien är en nyckelmarknad för flygbolaget som årligen transporterar 18,5 miljoner passagerare till och från Italien samt sysselsätter närmare 1 400 piloter och kabinpersonal med lokala avtal.

(Foto: Aero Icarus)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.