Silicon Valley investerar i svenskt el-flygplan

Med hjälp från Sillicon Valley ska den nya svenska flygplanstillverkaren Heart få fart på produktionen av el-flygplan. Målet är att det första passagerarflygplanet ska vara i trafik år 2025.

Heart är ett nystartat svenskt elflygsföretag som bygger eldrivna passagerarflygplan för regionala transporter. Nu har Silicon Valley-institutionen Y combinator antagit företaget till sitt prestigefyllda acceleratorprogram vilket innebär att Heart kan öka utvecklingstakten av el-flygplan.

Hearts första flygplan ES-19 ska ta 19 passagerare och kunna flyga sträckor upp till 400 km på batterier, tillräckligt för att trafikera en tredjedel av inrikestrafiken i Sverige. Ett exempel på en tänkbar inrikeslinje är Göteborg-Stockholm. Målet är att flygplanet ska vara certifierat för passagerartrafik 2025.

”Om man bara blir av med koldioxidutsläppen, är flygplan ett extremt resurseffektivt sätt att transportera människor. Vårt flygplan bär på motsvarande fyra Teslabatterier och med de batterierna kan vårt flyg transportera ett hundratal människor tvärs över landet varje dag. Genom att elektrifiera flygplanen kan vi ta bort utsläppen helt, och därmed skapa en ny typ av hållbart resande. Nästa steg är att bygga ett 48-sätes flygplan på samma plattform”, säger Hearts grundare och VD Anders Forslund.

Företaget Heart är sprunget ur Vinnovaprojektet ”Elise – Elektrisk lufttransport i Sverige”, ett samarbete mellan Chalmers, KTH, Linköpings Universitet, Luleå Tekniska Universitet, Uppsala Universitet och RISE, samt företagen Heart Aerospace, Abtery, Elitkomposit och Icarus Simulation. SAAB och GKN Aerospace samt Swedavia, LFV och Svenska Flygbranschen sitter i projektets advisory board. Målet med Elise är att skapa en svensk elflygsindustri, understödd av forskning, för att utveckla elektriska flygplan anpassade för svenska behov.

Enligt Anders Forslund är svensk flygindustri världsunik: ”Vi är ett av en handfull länder i världen som på egen hand utvecklat både civil- och stridsflyg som flyger idag, i ett land på tio miljoner invånare”.

(Foto: Heart Aerospace)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.