Likheter i Boeing 737 MAX-krascher

Efter att granskningen av de svarta lådorna på det Boeing 737 MAX 8-flygplan som kraschade i Etiopien startat kan man redan nu slå fast att det finns tydliga likheter med Lion Air-kraschen i Indonesien under förra året.

Enligt Etiopiens transportminister, Dagmawit Moges, visar data från det kraschade Boeing 737 MAX 8-flygplanet i Etiopien tydliga likheter med flygplanskraschen i Indonesien i oktober förra året då samma flygplanstyp störtade kort efter start.

Likheterna mellan de båda krascherna har framkommit efter att experter börjat analysera de svarta lådorna från Ethiopian Airlines-flygplanet som kraschade den 10 mars. De svarta lådorna från Ethiopian Airlines-flygplanet har under den gånga helgen börjat analyserats av experter i Frankrike och enligt transportminister Moges är de båda lådorna i bra skick.

Vid Lion Air-kraschen i oktober 2018 har utredare, enligt Flight Global, kommit fram till att MAX 8-flygplanet hamnade i en snabb sjunkfas på grund av ett nytt mjukvarusystem i flygplanet, Manoeuvring Characteristics Augmentation System (MCAS). Lion Air-piloterna kunde inte häva det kraftiga höjdtappet och flygplanet kraschade utanför Jakarta. Inriktningen nu är att något liknande inträffat i Ethiopian Airlines-kraschen.

Samtidigt som utredningen kring kraschen den 10 mars fortgår står över 350 Boeing 737 MAX-flygplan på marken över världen belagda med flygförbud.

(Foto: LLBG Spotter)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.