Rekordorder till Boeing från Afrika

Ett nytt afrikanskt lågprisflygbolag med bas i Nigeria har lagt en order hos Boeing på 100 737 MAX-flygplan. Enligt listpriset är ordern värd 11,7 miljarder dollar vilket gör den till Afrikas största flygplansorder någonsin.

Green Africa Airways är namnet på ett nytt afrikanskt lågprisflygbolag som har sin bas i Nigerias huvudstad Lagos. Flygbolaget befinner sig just nu i en uppstartsfas och man har lagt en flygplansorder hos Boeing som sätter afrikanskt rekord.

Green Africa har nämligen beställt 100 Boeing 737 MAX 8-flygplan till ett värde av 11,7 miljarder dollar från den amerikanska flygplanstillverkaren. Ordern är uppdelad i 50 flygplan samt 50 optioner och värdet på beställningen gör ordern till den största i Afrikas historia.

Flygbolaget planerar att börja flyga till och från Nigeria men med planer på att så småningom flyga över hela Afrika. I maj 2018 erhöll bolaget sin operativa licens, AOC, från transportmyndigheten i Nigeria. Det finns dock en hel del rutin i det nya bolaget med den tidigare American Airlines VD:n Tom Horton, grundaren av flygbolaget Viva Air William Shaw och American Airlines tidigare operativa chef Virasb Vahidi som uppges har rott i land affären med Boeing.

”Nigeria är unikt placerat och kommer bli hem för nästa stora flygbolag i Afrika. Det strategiska partnerskapet med Boeing ger Green Africa Airways möjlighet att expandera och förbättra flygresor för människor i Nigeria. Dessutom stärker det relationen mellan USA, Nigeria och Afrika”, säger Virasb Vahidi i samband med Boeing-ordern.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.