B737 MAX: miljardsmäll för Boeing men ingen ersättning till drabbade passagerare

Nu står alla världens Boeing 737 MAX-flygplan på marken vilket är en hård smäll för den amerikanska flygplanstillverkaren som tappat drygt 230 miljarder kronor i värde på den amerikanska börsen. Dessutom är stora ekonomiska ersättningar till MAX-operatörer som Norwegian att vänta. För de drabbade passagerarna ser det däremot svårare ut att få ekonomisk kompensation.

Sedan i onsdags står alla världens Boeing 737 MAX 8 och MAX 9-flygplan på marken efter ett flygförbud på grund av två liknande flygplanskrascher med MAX 8-versionen. Detta kostar Boeing multum och flygplanstillverkarens marknadsvärde har sedan flygplanskraschen i söndags sjunkit med drygt 230 miljarder kronor. Det är oklart hur länge flygförbudet för MAX-flygplanen kommer att gälla men enligt CNN kan ett flygförbud i tre månader kosta Boeing 47 miljarder kronor.

En stor del av de 47 miljarderna är pengar som flygbolagen vill ha för att deras flygplan står på marken och enligt analysföretaget Frost & Sullivan kostar flygstoppet flygbolagen världen över 140 miljoner kronor varje dygn. Norwegian är ett av de flygbolag som varit tydliga med att man kommer att kräva full ekonomisk ersättning från Boeing för flygstoppet som sätter ännu mer press på det norska lågprisflygbolaget som befinner sig i en dålig ekonomisk situation.

Men för de passagerare som nu drabbas av flygstoppet med inställda flygningar och ombokningar är möjligheten till ekonomisk ersättning från flygbolagen små. Många flygbolag som flugit med Boeing 737 MAX kommer att ta in flygplan från andra flygbolag för att hålla igång trafiken, men i vissa fall kan flygresan bli inställd vilket ger rätt till ersättning för passageraren enligt EU-lag vid flera fall. Flygförbudet med Boeing 737 MAX går dock under begreppet särskilda och oförutsebara omständigheter vilket enligt EUs ersättningslag frigör flygbolagen från att betala ut ersättning till sina resenärer.

Är man som passagerare dock inte nöjd med den ombokning eller ändring av sin planerade flygresa som uppkommit har man rätt att be om att få tillbaka sina pengar från flygbolaget. Är ombokningen till belåtenhet, men där det tillkommer extra kostnader som hotellnätter ska det aktuella flygbolaget stå för kostnaden.

Flygstoppet för Boeing 737 MAX drabbar många flygningar som fått ställas in och Europa är det främst Norwegian och TUI som är drabbade. Det kommer även framöver att uppstå problem med att få ihop trafikprogrammet för flygbolagen som flugit med B737 MAX vilket innebär att förseningar, inställda flygningar och ombokade resor är att vänta som resenär.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.