Lufthansa fasar ut A380

Efter att Emirates nobbat Airbus superjumbo A380 tvingas flygplanstillverkaren att stoppa produktionen av flygplanet om ett par år. Flygplanstypens popularitet hos flygbolagen blir dessutom allt mindre då Lufthansa nu beslutat att göra sig av med nästan hälften av sina superjumbos.

För att förbättra lönsamheten och minska koldioxidutsläppen väljer Lufthansa att fasa ut sex Airbus A380-flygplan. Utfasningen planeras dock att göras först under räkenskapsåret 2022/2023. Som ersättare till superjumbon ska det tyska flygbolaget ta in fler mindre långlinjeflygplan som, Airbus A350, som enligt Lufthansas VD Carsten Spohr sänker kostnaderna med 20 procent per flygplan.

Lufthansa flyger idag med 14 Airbus A380-flygplan som används på långlinjer från Frankfurt och München. Efter att de första sex flygplanen fasats ut återstår åtta superjumbos som troligen lär försvinna kort därefter trots att både personal och kunder ”gillar” flygplanstypen enligt en talesperson hos Lufthansa.

De sex Airbus A380 som Lufthansa fasar ut kommer att lämnas tillbaka till Airbus som troligen har förhoppningen att kunna sälja de vidare i andra hand till exempelvis British Airways och HiFly som varit öppna för att utöka sina respektive flygplansflottor med begagnade A380.

(Foto: Lasse Fuss)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.